Uvaříte řepu a pak je tolik možností, co s ní dál. Krémová polévka, boršč, pomazánka, moučník nebo tento salát …
Ještě, než jsem ho celý smíchala dohromady, vzbudila jsem jeho barevností zájem u dětí. Prstíky ujídaly kousky řepy, kuličky hrášku, vajíčka …Proč ne … 🙂
Budete potřebovat
Uvařenou červenou řepu
Vejce
Hrášek
Bílý jogurt + trochu majonézy nebo sojanézy
Na dochucení (sůl, může být i česnek)
Olej lisovaný za studena (konopný, lněný, mandlový atd.)
Postup
Červenou řepu uvařte do měkka. Řepa se vaří zásadně vcelku a se slupkou. Povařila jsem ji v papiňáku s kořením na vývar cca 30 min. V klasickém hrnci to bude trvat déle. Po vychladnutí ji oloupejte a nakrájejte na kousky.
Hrášek jsem použila mražený cukrový. Stačilo jej podusit 2 minutky.
Vejce uvařte na tvrdo a nakrájejte na kousky.
Vše smíchejte a dohromady spojte pomocí jogurtu, zakysané smetany, případně trochy majonézy. Ta dodá nakyslou chuť, lze se bez ní ale obejít. Stačí jen dokyselit hořčicí, citronovou šťávou, případně umeoctem.
Fitness varianta
Tento salát může platit za výživnou večeři při snaze o redukci hmotnosti. Rozhodně se ale vyhněte majonéze. Je to spousta kalorií s žádnou nutriční hodnotou a mizivým množstvím bílkovin. Zakysanou smetanou či tofunézou tělu prospějete více.
Malé děti
Salát můžete dát i malým dětem, které již mohou jíst celý hrášek. Jen samozřejmě vynechte majonézu a použijte kvalitní tučný bílý jogurt nebo zakysanou smetanu. Chuť můžete doladit pár kapkami citronové šťávy