Recept

Jednoduchý salát z červené řepy s vejci

Jeden z mých nápadů, jak využít červenou řepu, která je mnohem víc než kyselý kompot ze školní jídelny.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Uvaříte řepu a pak je tolik možností, co s ní dál. Krémová polévka, boršč, pomazánka, moučník nebo tento salát …

Ještě, než jsem ho celý smíchala dohromady, vzbudila jsem jeho barevností zájem u dětí. Prstíky ujídaly kousky řepy, kuličky hrášku, vajíčka …Proč ne … 🙂

Budete potřebovat

  • Uvařenou červenou řepu
  • Vejce
  • Hrášek
  • Bílý jogurt + trochu majonézy nebo sojanézy
  • Na dochucení (sůl, může být i česnek)
  • Olej lisovaný za studena (konopný, lněný, mandlový atd.)

Postup

  1. Červenou řepu uvařte do měkka. Řepa se vaří zásadně vcelku a se slupkou. Povařila jsem ji v papiňáku s kořením na vývar cca 30 min. V klasickém hrnci to bude trvat déle. Po vychladnutí ji oloupejte a nakrájejte na kousky.
  2. Hrášek jsem použila mražený cukrový. Stačilo jej podusit 2 minutky.
  3. Vejce uvařte na tvrdo a nakrájejte na kousky.
  4. Vše smíchejte a dohromady spojte pomocí jogurtu, zakysané smetany, případně trochy majonézy. Ta dodá nakyslou chuť, lze se bez ní ale obejít. Stačí jen dokyselit hořčicí, citronovou šťávou, případně umeoctem.

Fitness varianta

Tento salát může platit za výživnou večeři při snaze o redukci hmotnosti. Rozhodně se ale vyhněte majonéze. Je to spousta kalorií s žádnou nutriční hodnotou a mizivým množstvím bílkovin. Zakysanou smetanou či tofunézou tělu prospějete více.

Malé děti

Salát můžete dát i malým dětem, které již mohou jíst celý hrášek. Jen samozřejmě vynechte majonézu a použijte kvalitní tučný bílý jogurt nebo zakysanou smetanu. Chuť můžete doladit pár kapkami citronové šťávy

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...