Recept

Jednoduchý celerový salát

Jednoduchý nápad, co s celerem, že jednodušší už snad být ani nemůže :-)

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Jak vlastně správně používat celer? Syrový ve větším množství může být pro mnoho lidí těžko stravitelný, protože má tuhé buněčné stěny, pokud ho ale uvaříte příliš, chuťově není o co stát.

Co ale s celerem, když už koupíte celou bulvu? Část použijte třeba do vývaru, můžšete jím zahustit nějakou omáčku, zrovnatak z něj během chvíle vyrobíte tento jednoduchý salát.

Budete potřebovat

  • 1/2 bulvy menšího na jemno nastrouhaného celeru
  • 1 zakysanou smetanu (pro dietnější variantu lze jogurt)
  • 1 kelímek sojanézy (nebo 3 lžíce kvalitní majonézy)
  • Česnek
  • Na dochucení – sůl, může být i pepř, případně pár kapek citronové šťávy

Postup

  1. Celer oloupejte a na jemno nastrouhejte. Jedna z variant také je, že ho tepelně upravíte nad párou.
  2. Smíchejte se zakysanou smetanou nebo jogurtem a přidejte sojanézu nebo tofunézu. Jedná se o velmi chutnou alternativu majonézy, která může skvěle “vyladit” chuť různých salátů nebo pomazánek. Můžete dát místo ní i 3 lžíce majonézy. Záleží, co si můžete “dovolit”.
  3. Přidejte dle chuti prolisovaný česnek. 1 až 2 stroužky bohatě stačí.
  4. Pak už jen dolaďte podle Vaší chuťi třeba trochou soli, může být i citronová šťáva nebo umeocet. Jemně nasekanými zelenými bylinkami navíc nikdy nic nemůžete zkazit 😉

Je pravda, že majonéza dokáže skvěle vyladit chuť různých salátů. Neměla by ale být běžnou součástí jídelníčku. Nemá téměř žádnou výživovou hodnotu, zato obrovské množství kalorií. Sojanéza je z pohledu kalorií asi na třetině …

Lépe stravitelná varianta

Vše udělejte úplně stejně, rozdíl je jen v tom, že budete strouhat tepelně upravený celer. Stačí ho oloupat, rozkrájet na silnější plátky a nechat lehce změknout nad párou. Mělo by stačit 5 minut. Pořád musí být “na skus””.

Obě varianty jsou výborné, pokud byste si ale chtěli salát připravit k večeři a sníst ho větší množství, bude lepší ten tepelně upravený. Ale každý z nás snese něco jiného 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...