Recept

Jednodruhové zeleninové kašičky od ukončeného 6.měsíce – první příkrmy

Jednodruhové kašičky pro kojence, které jsou vhodné jako první příkrmy

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

K zavedení příkrmů jsou vhodné níže uvedené druhy zeleniny. Je nutné bedlivě sledovat kvalitu zeleniny a nekupovat jakkoliv zavadlé či nahnilé druhy.

Nemléčná strava kojence musí být zpočátku jednoduchá. V tomto období se nemusíte zabývat pestrostí a vystavovat tak vaše dítě riziku jakýchkoliv negativních reakcí či alergií.

Mrkvové pyré

Budete potřebovat

  • Mrkev (nejlépe bio nebo domácí, pokud budete kupovat obyčejnou, doporučuji vybírat menší mrkve a vykrojit střed, kde se drží nejvíce dusičnanů)
  • vodu
  • panenský olej

Postup

  1. Mrkev pořádně omyjte nebo očistěte kartáčkem a oloupejte.
  2. Nakrájejte ji na menší kousky, zalijte menším množstvím vody a uvařte do měkka.
  3. Přebytečnou vodu slijte, ale nechte si ji stranou.
  4. Uvařenou mrkev propasírujte nebo rozmačkejte (tak se to doporučuje), ale z praxe většina maminek první příkrmy spíše umixuje.
  5. Přidejte pár kapek panenského slunečnicového oleje (někteří pediatři doporučují i olivový či dýňový) kvůli vstřebatelnosti vitaminů nebo jiskřičku BIO másla.
  6. Kašičku můžete dohustit dle potřeby vodou, kterou jste si slili stranou.

Bramborové pyré

Budete potřebovat

  • brambory
  • vodu
  • panenský olej
  • kojenecké/mateřské mléko  

    Postup

  1. Oškrábané a omyté brambory nakrájejte na kostičky, znovu propláchněte a zalijte vodou.
  2. Uvařte je v malém množství vody do měkka. Slijte vodu.
  3. Přidejte kojenecké/mateřské mléko a přilijte ho k bramborám.
  4. Brambory s mlékem rozmixujte, propasírujte nebo rozmačkejte.

Při výběru brambor buďte obzvláště obezřetní, v žádném případě nepoužijte naklíčené nebo nazelenalé brambory. Zelená barva znamená, že brambora obsahuje solanin, který je toxický. To samé platí pro nahnilé brambory. Žádné okrajování nahnilých částí – taková brambora patří do odpadků.

Batátové pyré

Budete potřebovat

  • batáty (sladké brambory)
  • vodu
  • panenský olej  

    Postup

  1. Oškrábané a omyté batáty nakrájejte na kostičky, zalijte vodou a uvařte do měkka.
  2. Oddělte část vody.
  3. Uvařené batáty rozmixujte, propasírujte nebo rozmačkejte.
  4. Pomocí vody, kterou jste oddělili, upravte hustotu kašičky tak, aby vyhovovala vašemu dítěti.
  5. Kašičku můžete zjemnit přidáním kojeneckého nebo mateřského mléka. 
  6. Na závěr přidejte pár kapek oleje.

Dýňové pyré

Budete potřebovat

  • dýni
  • vodu
  • panenský olej

Postup

  1. Dýni oloupejte, omyjte a nakrájejte na kostičky.
  2. Zalijte vodou a uvařte do měkka.
  3. Oddělte část vody.
  4. Uvařenou dýni rozmixujte, propasírujte nebo rozmačkejte.
  5. Pomocí vody, kterou jste oddělili, upravte hustotu kašičky tak, aby vyhovovala vašemu dítěti.
  6. Kašičku můžete zjemnit přidáním kojeneckého nebo mateřského mléka.
  7. Na závěr přidejte pár kapek panenského oleje.

Brokolicové pyré

Budete potřebovat

  • brokolici
  • vodu
  • panenský olej  

    Postup

  1. Omyté růžičky brokolice zalijte vodou a uvařte do měkka.
  2. Oddělte část vody.
  3. Uvařenou brokolici rozmixujte, propasírujte nebo rozmačkejte.
  4. Pomocí vody, kterou jste oddělili, upravte hustotu kašičky tak, aby vyhovovala vašemu dítěti.
  5. Kašičku můžete zjemnit přidáním kojeneckého nebo mateřského mléka.
  6. Na závěr přidejte pár kapek panenského oleje.

Brokolice může nadýmat, sledujte proto vaše dítě, jak ji snáší. Nejvíce nadýmají stonky brokolice, proto pro dítě použijte jen vrchní části růžiček.

Dalšími možnostmi na první příkrmy jsou ještě mladá cuketa, fenykl a chřest. Jsou to rovněž obecně nealergizující druhy. Některé odborné zdroje však tyto druhy zařazují až od ukončeného 8. měsíce. Mějte na paměti, že fenykl a chřest se musí na povrchu oloupat a po uvaření propasírovat (kvůli obsahu vláken).

Upozornění k receptům

Jídelníček kojence by měl být sestaven s ohledem na individuální snášenlivost jednotlivých potravin. V případě pochybností o způsobu výživy dítěte se obraťte na svého pediatra.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...