Recept

Jáhlové placičky na sladko

Jáhly jsou všestranné, praktické, výživné a chuťově příjemně nasládlé. Kromě klasiky v podobě jáhlové kaše se perfektně hodí na přípravu placiček. Když se opečou hezky do křupava a vytuní třeba hustou zakysanou smetanou a dobrým džemem, ani jedna nezbyde.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

 Ingredience na 2 pánve placiček

  • 200 g suchých neuvařených jáhel
  • Voda na uvaření jáhel (dvojnásobné množství vody než jáhly)
  • Špetka soli
  • Dále 2 střední vejce
  • asi 80 g jemně mleté mouky – druh dle preference, např. rýžová
  • Trochu skořice dle chuti (lze vynechat)
  • Máslo Ghí nebo olej na opečení placiček
  • Na ozdobení např. hustý bílý jogurt nebo zakysaná smetana, džem, dušená jablka, datlový sirup

 Postup

  1. Jáhly na sítku propláchněte horkou vodou a uvařte na mírném stupni podle návodu zcela do měkka. Většinou platí poměr 1:2. Tedy dvojnásobné množství vody. Uvařené jáhly nechte vychladnout.

  2. Do jáhel vmíchejte vejce, přidejte trochu skořice na ovonění a zahustěte postupně moukou. Hmotu je třeba pořádně propojit, propracovat. Správná konzistence je taková, že není měkká “matlavá”, ale jdou z ní s citem tvarovat placičky.

  3. Placičky opékejte na pánvi na másle Ghí nebo vhodném oleji z každé strany do zlatova.

  4. Ihned servírujte a zdobte dle chuti a vašeho stravovacího stylu. Hodí se jogurt, Skyr, jemný tvaroh, džemy, ovocné zavařeniny, povidla či hustější sirupy jako je datlový nebo čekankový.

TIP č. 1

Jáhlové placičky lze pojmout i na slano. Uvařené jáhly se dají zakomponovat do různých karbanátků spolu se zeleninou, zkombinovat je se sýrem…Díky koření jim lze dát pokaždé jinou barvu i chuťový charakter…

 TIP č. 2

Když vařím celé obiloviny, ráda je volím v bio kvalitě. Když je ta možnost. Používám tyto JÁHLY od Countrylife a kromě placiček z nich dělám kaše, sladké nákypy, ale i slané náplně např. do pečených paprik. Jsou velmi výživné, syté a pro mě skvělým kompromisem plného spokojeného žaludku a chuti na něco sladkého. Když si v jáhlové kaši nechám změknout malou hrstku sladkých výrazných rozinek typu Thomson, je to báječné…

 TIP č. 3

Sladké sirupy můžete sehnat v mnoha variantách. Každý chutná jinak. K některým jídlům se hodí neutrální sirupy, jako např. rýžový nebo čekankový. Jinde zase oceníte specifickou výraznou chuť, kterou zajistí např. sirup javorový či datlový. Pokud si chcete rozšířit obzory, doporučuji prostudovat sekci Ochucovadla a sladidla na webu Countrylife. Já osobně datlový sirup používám i na pečení. Stačí přidat pár lžic do perníku či “banana bread” a moučník je hned vláčnější.

> ☝️Jako další výživnou “sladkost” doporučuji vyzkoušet tento Sladký chlebíček s kešu, banány a mascarpone krémem.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...