Jahelník je jeden z těch receptů, který se vždycky nějak povede. Správná verze totiž není jen jedna. Základní postup je naprosto jednoduchý. Jáhly se uvaří úplně do měkka, ochutí, doplní ovocem a upečou jako moučník.
Základní varianty těsta existují 2. S vejci a bez vajec. Mým cílem bylo vytvořit více výživnou “svačinovou” verzi s dostatkem bílkovin, proto jsem dala vejce, které hmotu nejen zpevní, ale celkově “pozvednou”.
Pokud chcete místo čerstvého použít jen sušené ovoce, doporučuji z bílků vyšlehat sníh. Jahelník pak bude kypřejší. Pokud chcete jahelník péct se šťavnatým ovocem, je lepší jáhly rozmíchat rovnou s celým vejcem. Základ bude více pevný.
Jahelník lze upéct i bez vajec. Jáhly lze v tom případně zpevnit třeba trochou mandlové nebo kokosové mouky, případně lžící škrobu.
Lze ho upéct zcela bez oslazení a sladkou chuť dotáhnout až na talíři troškou oblíbeného sirupu. Výborný je datlový, švestkový či kokosový.
> ☝️Výborné jsou také jáhly na slano. Zkuste jáhly zapečené s cheddarem🐭
Jahelník je snadný způsobob, jak si dopřát něco sladkého a přitom zdravého. 👍
Sdílet recept myšičky na: