Recept

Šťavnatý jahelník s čerstvými meruňkami

Tradiční bezlepkový moučník, jehož základ tvoří výživné jáhly. V zimě se do něj hodí sušené ovoce, v létě zase různé druhy čerstvého. Se šťavnatými meruňkami je výborný! 👍

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Jahelník je jeden z těch receptů, který se vždycky nějak povede. Správná verze totiž není jen jedna. Základní postup je naprosto jednoduchý. Jáhly se uvaří úplně do měkka, ochutí, doplní ovocem a upečou jako moučník.

Základní varianty těsta existují 2. S vejci a bez vajec. Mým cílem bylo vytvořit více výživnou “svačinovou” verzi s dostatkem bílkovin, proto jsem dala vejce, které hmotu nejen zpevní, ale celkově “pozvednou”.

Ingredience na kulatou formu (24 nebo 26 cm)

  • 200 g suchých jahel
  • 750 ml vody
  • 3 vejce
  • Něco na doslazení (med, sirupy, kokosový cukr, nekalorické sladidlo se stevií atd)
  • Dle chuti ořechy a hrstku rozinek
  • Čerstvé ovoce ( já jsem použila asi 9 velkých zralých meruněk)

Postup

  1. Nejdříve si uvařím jáhly. Tradičně se jáhly 3x prolévaly horkou vodou k odstranění případné hořkosti. Pokud ale mám čerstvé a hygienicky balené bio jáhly, stačí je obyčejně propláchnout. Jáhly vsypu do vroucí vody a na mírném stupni pod pokličkou vařím do měkka. Nechám je úplně vychladnout.
  2. Uvařené jáhly smíchám s celými vejci a trochu dosladím. Množství záleží na tom, jaké plánuji dávát ovoce, zda je kyselé či sladké, zda budu přidávat rozinky a ořechy. Dala jsem 4 lžíce sladidla. 2 lžíce sypkého a 2 lžíce tekutého. Druhy střídám.
  3. Do jahel ještě přidám hrstku rozinek a hrstku nasekaných vlašských ořechů.
  4. Formu o průměru asi 24 cm vymažu, vysypu a rozprostřu polovinu jáhlové směsi.
  5. Pokladu čerstvým měkkým ovocem. Pokud bych chtěla dát plátky jablek, nejdříve je krátce podusím.
  6. Završím druhou polovinou jáhlové směsi a dám péct do trouby do zlatova na 180 stupňů na 45 minut. Před krájením je třeba nechat jahelník dobře vychladnout.

 TIPY

  • Pokud chcete místo čerstvého použít jen sušené ovoce, doporučuji z bílků vyšlehat sníh. Jahelník pak bude kypřejší. Pokud chcete jahelník péct se šťavnatým ovocem, je lepší jáhly rozmíchat rovnou s celým vejcem. Základ bude více pevný.

  • Jahelník lze upéct i bez vajec. Jáhly lze v tom případně zpevnit třeba trochou mandlové nebo kokosové mouky, případně lžící škrobu.

  • Lze ho upéct zcela bez oslazení a sladkou chuť dotáhnout až na talíři troškou oblíbeného sirupu. Výborný je datlový, švestkový či kokosový.

> ☝️Výborné jsou také jáhly na slano. Zkuste jáhly zapečené s cheddarem🐭

Jahelník je snadný způsobob, jak si dopřát něco sladkého a přitom zdravého. 👍

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...