Recept

Jablečný závin z bramborového těsta

Do čeho ta jablka zavinout? Takových možností! Jogurtové těsto, pivní, tažené, kynuté... A co třeba bramborové? Moučníky z bramborového těsta jsou tradiční a chutnou záležitostí.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Moučníky z bramborových těst existují v mnoha variantách a všechny jsou správné. Je třeba vyzkoušet, který poměr brambor a mouky vám bude vyhovovat. Já jsem teď zvolila více mouky a méně brambor, protože mi to k jablečné náplni sedne nejvíc.

Na 2 malé záviny nebo 1 velký budete potřebovat

Na těsto

  • 250 g polohrubé mouky (Dala jsem 150 g polohrubé a 100 g jemně mleté celozrnné špaldové)
  • 150 g vychlazených předem uvařených brambor (ve slupce)
  • 1 vejce
  • 75 g másla
  • 75 g přírodního nebo kokosového cukru (nebo alternativu)
  • 1/2 bio kypřícího prášku do pečiva
  • špetku soli
  • 6 lžic vody

Na náplň (jako do klasického závinu, jak jste zvyklí):

  • 4 jablka
  • skořici
  • něco k oslazení jablek (pokud jsou jablka hodně sladká, nemusíte sladit)
  • můžete dát i vlašské ořechy či rozinky

 Postup

  1. Předem ve slupce uvařené a vychlazené brambory nastrouhejte na jemno. Smíchejte s vejcem, povoleným máslem a pak zapracujte všechny ostatní ingredience. Aby těsto dobře drželo pohromadě, zvláčnila jsem ho ještě pomocí pár lžic vody.
  2. Těsto zabalte do folie nebo sáčku a nechte v lednici hodinu odpočinout.
  3. Jablečnou náplň jednoduše připravíte tak, že jablka nakrájíte na jemné plátky nebo nastrouháte na hrubo a ochutíte, jak vám vyhovuje. Skořicí, rozinkami, dle kyselosti jablek případně doslaďte.
  4. Těsto vyklopte na pracovní plochu, na kterou dejte pečící papír, který lehce poprašte moukou a vyválejte z těsta obdélník. Doprostřed dejte bohatou vrstvu jablečné náplně a zabalte.
  5. Dejte na velký plech, potřete ušlehaným žloutkem s kapkou oleje a pečte asi 25 minut na 190 stupňů. Do zlatova.

Křehký a šťavnatý moučník, který je tak akorát sladký. Pro slavnostnější verzi ho můžete vylepšit o kopeček ochucené zakysané smetany 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...