1 hrnek “alternativní” bezlepkové mouky (já jsem dala jáhlovou, může být i čiroková, pohanková…)
1 hrnek na hrubo nastrouhaných jablek
1 hrnek sypkého sladidla
2 vejce
1 a půl hrnku drobných kousků jablek (celkem jsem použila 4 jablka)
1/2 hrnku mletých vlašských ořechů (nasekala jsem ji najemno celé vlašské ořechy v robotu)
1/2 hrnku oleje (Já jsem dala řepkový)
Trochu mléka, max 1/4 hrnku, může být rostlinné (množství dle šťavnatosti jablek…)
1 bio kypřící prášek do pečiva
1 lžička citronové kůry (používám sušenou) a citronová šťáva na pokapání jablek
Postup
Vejce vyšlehám se sypkým sladidlem do pěny. Ořechy si na jemno rozsekám v robotu. Oloupu si asi 4 jablka. Část nastrouhám na hrubo, část nasekám na menší kousky.
Do vyšlehaných vajec přidám mouku s práškem do pečiva, olej, ořechy, na hrubo nastrouhaná jablka pokapaná citronovou šťávou. Nakonec vmíchám kousky jablek a dle situace těsto zředím menším množství tekutiny. Já jsem použila mandlové mléko. Těsto není tekuté, je dost hutné…
Dám do vymazané a vysypané kulaté formy a peču na 180 stupňů asi 40 nebo 45 minut.
Po vychladnutí moučník ozdobím nějakou domácí polevou. Buď používám hořkou čokoládu rozpuštěnou zjemněnou trochou smetany, výborná je také citrónová poleva. Teď jsem použila domácí kakaovou polevu.
Lžíci kokosového oleje jsem rozpustila a v malém rendlíku smíchala se 2 lžícemi kakaového prášku a tekutým sladidlem. Použila jsem obilný sirup.