Recept

Italské tiramisu – tradiční recept

Každá italská rodina dělá tiramisu podle svého osvědčeného receptu. Existuje ale jeden základní, tradiční z mascarpone a vajec, který je chuťově dokonalý.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Když si dáte tiramisu dortík v české cukrárně, nemá to absolutně nic společného s originální chutí tohoto italského dezertu.

Recept vám nabízím jako inspiraci, vůbec zde nechci jakkoliv posuzovat použití syrových vajec. Poznamenám snad jen to, že syrová vejce bychom neměli v žádném případě dávat malinkým dětem a dalším citlivým skupinám jako těhotné maminky nebo staří lidé 🙂

Já jsem v Itálii vyzkoušela tiramisu na více místech a nikdy mě nezklamalo. Asi ti Italové ví, co dělají 🙂

 Budete potřebovat

  • 250 g mascarpone
  • 4 vejce
  • 2 espresssa
  • 4 lžíce cukru
  • 2 lžíce Marsaly (fortifikované silné víno, bežně koupíte)
  • 30 dlouhých piškotů (Savioardi Ladyfingers)

Postup

  1. Nejdříve si připravte 2 klasická expressa. Smíchejte je s Marsalou a nechte zcela vychladit.
  2. Oddělte bílky od žloutků a z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
  3. Žloutky s cukrem vyšlehejte do husté pěny. Šlehejte poctivě alespoň 3 minuty.
  4. Postupně po lžících přidávejte Mascarpone a promíchávejte šlehačem na nejnižší otáčky.
  5. Na závěr vmíchejte bílky, opět postupně, zlehka.
  6. A teď už jen vše navrstvěte do formy nebo do skleniček. Každý piškot namočte na okamžik (důležité) do ochucené kávy a položte na dno formy nebo skleničky. Přidejte krém, pak zase namočené piškoty, krém a povrch posypte neslazeným kakaem.
  7. Nechte vychladit 2 až 3 hodiny.

 TIPY

  • Místo tradičních piškotů si můžete upéct domácí piškot.
  • Pokud má být krém jemnější, více krémový a nadýchaný, vmíchejte do krému ušlehanou smetanu. Tento krok se používá v případě, kdy chcete dávat tiramisu do skleničky jako krémový dezert.

Rychle hotové, jednoduché, chuťově jedinečné!

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...