Každá italská rodina dělá tiramisu podle svého osvědčeného receptu. Existuje ale jeden základní, tradiční z mascarpone a vajec, který je chuťově dokonalý.
Když si dáte tiramisu dortík v české cukrárně, nemá to absolutně nic společného s originální chutí tohoto italského dezertu.
Recept vám nabízím jako inspiraci, vůbec zde nechci jakkoliv posuzovat použití syrových vajec. Poznamenám snad jen to, že syrová vejce bychom neměli v žádném případě dávat malinkým dětem a dalším citlivým skupinám jako těhotné maminky nebo staří lidé 🙂
Já jsem v Itálii vyzkoušela tiramisu na více místech a nikdy mě nezklamalo. Asi ti Italové ví, co dělají 🙂
Budete potřebovat
250 g mascarpone
4 vejce
2 espresssa
4 lžíce cukru
2 lžíce Marsaly (fortifikované silné víno, bežně koupíte)
30 dlouhých piškotů (Savioardi Ladyfingers)
Postup
Nejdříve si připravte 2 klasická expressa. Smíchejte je s Marsalou a nechte zcela vychladit.
Oddělte bílky od žloutků a z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
Žloutky s cukrem vyšlehejte do husté pěny. Šlehejte poctivě alespoň 3 minuty.
Postupně po lžících přidávejte Mascarpone a promíchávejte šlehačem na nejnižší otáčky.
Na závěr vmíchejte bílky, opět postupně, zlehka.
A teď už jen vše navrstvěte do formy nebo do skleniček. Každý piškot namočte na okamžik (důležité) do ochucené kávy a položte na dno formy nebo skleničky. Přidejte krém, pak zase namočené piškoty, krém a povrch posypte neslazeným kakaem.
Nechte vychladit 2 až 3 hodiny.
TIPY
Místo tradičních piškotů si můžete upéct domácí piškot.
Pokud má být krém jemnější, více krémový a nadýchaný, vmíchejte do krému ušlehanou smetanu. Tento krok se používá v případě, kdy chcete dávat tiramisu do skleničky jako krémový dezert.