Recept

Hustá zelňačka s uzeným masem, bramborami a smetanou

Jedno zelí, pár brambor, kousek masa a je z toho plný hrnec polévky. Zelňačka je klasika, která je nenáročná na přípravu a sedne v každém ročním období.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Toto je moje verze a můj oblíbený poměr surovin. Většinou ale polévky podobného typu připravuji “od oka”.

Při výběru surovin je dobré dopracovat se k zelí, které vyhovuje… Mně vyhovuje více drobné, které není tuhé.

Nedoporučuje se vařit hned najednou brambory i zelí, protože by se v kyselé vodě brambory hůře vařily. Toť rada babiček 🙂

 Potřebujete

  • 500 g kysaného zelí
  • 500 g brambor
  • 200 g uzeného masa co nejvyšší kvality
  • 2 litry vody
  • 2 cibule
  • Něco na zahuštění ( tučná verze jíška, odlehčená verze např. rýžová mouka s vodou)
  • Na dochucení sůl, červená paprika, kmín, bobkový list, nové koření)
  • Smetana na zjemnění ( může být klasická, zakysaná nebo rostlinná)

 Postup

  1. Na oleji orestuji na drobno pokrájenou cibuli, až zesklovatí, přidám na kostičky nakrájené uzené maso. Zasypu červenou paprikou, krátce promíchám, zaliju vodou a ochutím kořením.
  2. Přidám na kostičky nakrájené brambory a vařím je do poloměkka. Musí být téměř uvařené, ale tuhé.
  3. Do polévky vložím “drobné” pokrájené kyselé zelí a vařím asi 15 minut.
  4. Dle potřeby trochu zahustím, pokaždé klidně jinak a na závěr zjemním smetanou. Smetana může klasická třeba ve farmářské kvalitě nebo různé rostlinné verze)

Nedá se na ní nic zkazit. Více či méně hustá, více či méně kyselá, ale vždycky dobrá 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...