Nastanou v životě situace, kdy se nehodí či není možné použít jíšku či šlehačku, kdy je třeba polévku připravit bez lepku a také bez mléčného výrobku. I tak si lze vychutnat výbornou smetanovou polévku. Polévku lze zahustit mnoha aleternativními způsoby. Já jsem zvolila rýžovou moukou pro její neutrální chuť. Místo tradiční smetany jsem použila rostlinnou sojovou, do jiných receptů zase raději dávám ovesnou, kešu nebo kokosovou. Co se týče rostlinných smetan, je třeba vybírat vědomě a přečíst složení …
Potřebujete
menší hrnec, pro více lidí množství ingrediencí zdvojnásobte
250 g žampionů (použila jsem krémové)
4 brambory
asi 3/4 l vývaru
Mouku na zahuštění (dala jsem bezlepkovou rýžovou)
Smetanu ( použila jsem sojovou )
Na dochucení sůl, pepř, drcený kmín
Olivový olej
Postup
Brambory si oškrábu a nakrájím na menší kostičky. Dám je vařit do měkka do vývaru spolu s bobkovým listem a novým kořením.
Mezitím si na pánvi připravím žampionový základ. Na jemno nakrájenou cibuli krátce orestuji na olivovém oleji, po chvíli přidám žampiony pokrájené na kousky. Dělám takové tlustší plátky překrojené napůl. Ochutím solí, pepřem, kmínem, restuji pár minut a odstavím.
Hrnec s bramborami trochu zahustím, dle typu zahušťovadla případně krátce provařím. Pak už jen vsypu orestované žampiony a zjemním smetanou. Už nevařím…
Rychlá, snadná a vděčná polévka, kterou lze bez problémů připravit i bez bílé mouky a tučné smetany. Její základní kouzlo tvoří předem orestované žampiony, které zůstanou křehké a mají výraznou chuť.