Recept

Hustá smetanová fazolová polévka zdravěji

Bez mouky, bez kravské smetany, přesto hustá a smetanová

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Žádná ze surovin v této polévce se nevaří déle, než 15 minut, je tedy logické, že ji budete mít za chvíli na stole. S jejím každým dalším uvařením budete mít „v ruce“ její dochucení, které je u této polévky docela zásadní. Základ je celkem univerzální, můžete z ní tedy udělat jemnou, kyselou nebo naopak pikantní polévku. Já ji mám nejraději dochucenou kyselým umeoctem.

Budete potřebovat

  • 1 kvalitní domácí klobásku (šunková nebo naopak pálivá pikantní, můžete nahradit i kvalitní uzeninou)
  • 1 plechovku červených fazolí ve slaném nálevu
  • cca 6 brambor nakrájených na kostičky
  • 1-2 cibule
  • 1 rostlinnou smetanu (použila jsem rostlinnou sojovou smetanu)
  • 1 vrchovatou lžíci červené papriky (koření)
  • 1 bujón bez glutamátu
  • Trochu olivového oleje
  • Na zahuštění – jáhlové vločky (mají ve větších supermarketech a zdravých výživách)
  • Na ochucení – bobkový list, pár kuliček nového koření, trocha cukru, UMEocet k podávání

Postup

  1. Cibuli oloupejte, nakrájejte na kousky nebo proužky, brambory oškrábejte a nakrájejte na kostičky, klobásku na půlkolečka.
  2. Cibuli nechte zesklovatět na olivovém oleji. Přidejte červenou papriku, nechte ji krátce zpěnit, aby se paprika nespálila a nezhořkla.
  3. Přidejte brambory, klobásku, nové koření, bobkový list a zalijte vývarem.
  4. Těsně předtím, než budou brambory úplně měkké, polévku zahustěte a přidejte smetanu. Zahušťuji ji jáhlovými vločkami, které jsou hned provařené, protože jsou vlastně instantní.
  5. V tu samou chvíli přidejte červené fazole z konzervy.
  6. Dochuťte trochou cukru, když už se pak polévka nebude vařit, vylaďte ji do kysela UMEoctem (pokud nemáte, tak jiným octem).

Jen pozor na to, že UMEocet je už sám o sobě dost slaný, na rozdíl od klasického octa.

Zahušťování jáhlovými vločkami

Dřív, než je přidám jako zahušťovadlo do polévky, vyrobím z nich „kašičku“ tak, že cca 4 lžíce jáhlových vloček zaliju horkou vodou, nechám pár minut bobtnat, rozmixuji do hladka a vliju do polévky. Toto dělám, když nechci používat bílou mouku …

Rostlinná smetana – v čem je její výhoda?

Klasickou smetanu můžete čas od času nahradit rostlinnou smetanou. Je sice dražší, ale zase méně kalorická a stravitelnější. Je k sehnání ve větších supermarketech, drogerii DM nebo zdravých výživách. Ve většině případů máme v našich jídelníčcích živočišných tuků až až, tak proč organismu neodlehčit…

Dobrou chuť!

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...