Recept

Hummus – zdravá pomazánka z cizrny a sezamové pasty

Už nevíte, co dát či namazat na pečivo? Sýry, šunka, klasické pomazánky, pořád to samé. Zkuste něco netradičního, avšak velice zdravého!

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Už nevíte, co dát či namazat na pečivo? Sýry, šunka, klasické pomazánky, pořád to samé. Zkuste něco netradičního, avšak velice zdravého! Poslední dobou jsem si oblíbila hummus, který podávám jako pomazánku s celozrnným pečivem a zeleninou. Jedná se o hladkou hmotu z cizrny a pasty ze sezamových semínek známou pod pojmem „tahiny“.

Na základní hummus budete potřebovat

  • 200 g cizrny
  • 2 lžičky sody (není nutné)
  • 1 lžíce pasty tahini (tachini) – velice zdravé pasty ze sezamových semínek
  • šťávu z jednoho citronu, olivový olej, petrželku, lžičku soli
  • V mnoha receptech se také objevuje česnek (mně chutná bez česneku)

Postup

  1. Cizrnu přes noc namočte.
  2. Vodu vylijte, znovu zalijte vodou, přidejte 2 lžičky sody, která urychlí změknutí (není nutné) a zvolna vařte do měkka asi hodinu a půl až dvě. Vařte ji prostě tak dlouho, až změkne jak máslo. V polovině varu přidejte sůl.
  3. Získaný vývar slijte do hrnku.
  4. Uvařenou a vychladlou cizrnu rozmixujte do hladka. Musí se mixovat dlouho, abyste dosáhli opravdu jemné konzistence (alespoň 5 minut).
  5. V průběhu mixování přilijte trochu vývaru. Dle originální arabské receptury se však má přilévat opravdu ledová voda, aby hummus zůstal pěkně tuhý, ale zároveň krémový.
  6. Přidejte 1 lžíci sezamové pasty a šťávu z citronu. Znovu chvíli mixujte.
  7. Výsledné dochucení a doladění je na vás.

Pokud hummus připravíte jako pomazánku, tak je jasné, že bude tužší, aby dobře držel na pečivu. Pokud ho chcete vyzkoušet jako DIP, udělejte ho o něco řidší.

Kam hummus zařadit?

Hummus – nebo také hommos, Chumus, hommus. Základ arabské kuchyně, něco, co u nich nemůže na stole nikdy chybět. “Chumus” platí za národní jídlo Izraele, je velmi oblíbený v Libanonu i na Balkáně. U nás hummus zdomácněl jako pomazánka, na „východě“ se podává buď jako samostatné jídlo se salátem a pita chlebem, často jako předkrm, či dip k rozličným pokrmům z masa a zeleniny.

TIP

Když si nejste jisti, zda vám bude chutnat, můžete si ho poprvé vyzkoušet z konzervované cizrny. Seženete ji ve větších supermarketech nebo zdravých výživách.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...