Recept

Křupavé hrachové karbanátky s batátovou kaší

Zelený hrách, to není "jen" hrachová polévka nebo hrachová kaše jakožto jídlo chudých nebo zlo ze školní jídelny.😅 Ze zeleného hrachu můžete snadno připravit výborné karbanátky a doslova překvapit...🙂

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Když jsem poprvé připravovala hrachové karbanátky, věděla jsem, že mně chutnat budou. Víc mě ale překvapilo, že chutnaly i dětem. Jedly je pak i za studena a mazaly si na ně jogurtový dip…

Některé druhy karbanátků či placiček připravuji v troubě. Tyto však opékám klasicky na pánvi, aby byly karbanátky hezky křupavé…

Z poloviny tradičního půlkilového balení hrachu (tedy z 250 g suchého hrachu) jsem udělala 8 karbanátků.

 Ingredience na 8 karbanátků

  • 250 g suchého loupaného zeleného hrachu (Je třeba předem namočit)
  • 1 vejce
  • 1 do zlatova orestovaná cibule
  • česnek dle chuti (asi 2 stroužky)
  • 1 lžíce olivového oleje do těsta
  • Suchá směs na zahuštění těsta ( já jsem dala kombinaci jemně mletých ovesných vloček a kukuřičné strouhanky, celkem asi 5 lžic)
  • Koření jako na karbanátky (sůl, pepř, majoránka, já dávám ještě trochu drceného kmínu)
  • Tuk na opékání karbanátků

 Postup

  1. Hrách přes noc namočím, druhý den v nové vodě uvařím do měkka a scedím. Doba varu podle typu hrachu, já jsem ho vařila asi 40 minut.
  2. Hrách rozmixuji, ochutím kořením, přidám vejce, lžíci olivového oleje, česnek, orestovanou cibuli a zahustím jemnými ovesnými nebo jinými vločkami v kombinaci s kukuřičnou strouhankou. Cílem je, aby těsto bylo středně tuhé.
  3. Rukama vytvaruji menší karbanátky a opeču je do zlatova z obou stran na preferovaném tuku, který má vysoký kouřový bod.
  4. Podávám s batátovou nebo bramborovou kaší, zdobím zelenými bylinkami. Hotovo!

 Příprava batátové kaše

Batátová kaše se připravuje úplně stejně jako bramborová. Batáty oškrábu, nakrájím na kostky a uvařím v menším množství osolené vody do měkka. Snažím se, aby se voda spíše vyvařila a nemusela jsem pak nic “vylévat do dřezu”. V batátech tak zůstane více živin. Na koho jsou samotné batáty “moc”, doporučuji nakombinovat je s bramborami.

 TIP

Když už budete hrách namáčet a vařit, použijte rovnou celé balení nebo cca půl kila. Část uvařeného hrachu pak použijte na karbanátky, zbytek na polévku či kaši.

> ☝️Dalším výborným tipem na netradiční karbanátky jsou tyto šťavnaté kedlubnové karbanátky s domácím jogurtovým dipem.🐭

A nejlepší na těch všech karbanátkách je, že se můžou udělat pokaždé jinak. Když jsou správně ochucené a dobře opečené, skvěle poslouží spolu s přílohou jako hlavní jídlo, ale také samotné jako svačina do krabičky na cestu.🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...