Obecně rizota nepatří mezi má nejoblíbenější jídla. Vždy jsem znala klasickou českou variantu rizota s nesmrtelnou kombinací mrkvička-kukuřice-hrášek, popř. s kuřecím masem. Toto jídlo občas vařím kvůli svému manželovi, který ho má moc rád už od dětství a přiměl mě nepřidávat přímo do rizota nic kromě rýže, masa a osmažené cibulky 🙂
Ideální přílohou k rizotu je domácí zdravá kvašená zelenina „pickles“, kyselé okurky nebo jakákoliv čerstvá zelenina.
Výhodou tohoto jídla je, že je málo pracné a z vývaru, který vznikl díky přípravě masa vznikne skvělá polévka, kterou dále doplňuji zeleninou a těstovinovou rýží. Pokud nemáte kořenovou zeleninu, dobrým tipem je mražená zeleninová směs do polévky, která může být kdykoliv při ruce. Skvělá je třeba směs “Exklusive polévková” od značky Dione, kterou mají v Tescu.
Pokud si přeci jen přejete do rizota přidat alespoň trochu té zeleniny, zkuste třeba jen hrášek. Stačí trochu mraženého hrášku podusit po dobu 3 minut. Zůstane hezky pevný a nádherně zelený.
Pickles je kvašená zelenina, která má tisíciletou tradici a je ideální k přípravě na zimu, kdy je nedostatek čerstvé zeleniny. Pickles můžete konzumovat po celý rok a doplňovat jí každé jídlo. Potřebujete k tomu jen libovolnou zeleninu jako zelí, mrkev, řepu, ředkve, sůl a kvasící nádobu, popř.sklenici. Pak už jen necháte projít mléčným kvašením, které trvá cca 3-5 dní. Je to zcela jednoduché a zdraví velice prospěšné. O svůj recept se brzy podělím.
Dobrou chuť 🙂
Sdílet recept myšičky na: