Recept

Hovězí polévka se zeleninou a bezlepkovými mušličkami + tip na zavářky, které (ne)kupovat

Pořádná hovězí polévka se zeleninou přijde vhod kdykoliv, obzvlášť pak v době, kdy člověku není hej ...

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Pořádná hovězí polévka se zeleninou přijde vhod kdykoliv, obzvlášť pak v době, kdy člověku není hej …Silný hustý vývar se zeleninou dodá všechny živiny, zasytí a přesto je lehce stravitelný.

Budete potřebovat

  • Hovězí maso vhodné na polévku (třeba žebro)
  • Koření – bobkový list, nové koření, sůl
  • Vodu – množství podle masa a podle toho, jak silný vývar chcete
  • Zeleninu do polévky dle zvyklostí – mrkev, petržel, celer a další.
  • Čerstvou petržel do hotové polévky

Postup

  1. Maso omyjte a vložte do hrnce do studené vody spolu s kořením. Někdo přidává rovnou i cibuli či pro chuť stroužek česneku. V papiňáku maso bude hotové dle druhu cca do hodiny, v klasickém hrnci to bude trvat déle.
  2. Když je maso měkké, tak vývar slijte a v něm pak zvlášť uvařte na malé kousky pokrájenou zeleninu. Měkká je do 15 minut. Maso mezitím trochu zchladne a lze ho tak pohodlně obrat a nakrájet.
  3. Zavářku do polévky si můžete uvařit i zvlášť, když ale nemáte problém odhadnout množství, vhoďte ji do polévky 5 minut před koncem varu zeleniny. Vše se může dělat společně. Na větší množství polévky dávám 4 hrsti zavářky a je to akorát.
  4. Úplně na závěr lze polévku ještě obohatit na jemno posekanou čerstvou petrželí, která jí dodá další vitaminy a jedinečnou vůni.

Jaké zavářky (ne)kupovat?

Zavářky do polévek testuji různé. Kupuji je, nebo si zkouším vyrobit sama všelijaké knedlíčky, nočky, občas je to pěkná alchymie. Ruku do ohně bych prozatím dala jen za domácí krupicové petrželové knedlíčky do polévky, další zavářky budou ještě předmětem pokusů 🙂

Z kupovaných pak zkouším různé tětovinové rýže, nudle, kuskus (ten se nevaří), v tomto receptu jsou to pak bezlepkové mušličky, které se dají sehnat v obchodech se zdravou výživou a jsou určené přímo do polévek. Vyrobeny jsou z více druhů bezlepkových obilovin. Absolutně mě pak nepřesvědčily čistě kukuřičné hvězdičky do polévky, které nebyly měkké snad ani za 15 minut a chuť nic moc. Celozrnné žitné vlasové nudle do polévky už do košíku nejspíš také nevložím. Momentálně vede jako rychlá zavářka zmíněné domácí petrželové knedlíčky, obyčejný celozrnný kuskus, těstovinová rýže a bezlepkové mušličky. Dlouhé nudle, ať už klasické nebo bezlepkové, jsou sice tradiční vložkou do polévky, malým dětem se ale špatně jí, proto nyní dávám přednost něčemu, co se udrží na lžíci 🙂

Pokud máte nějaký další tip co do polévky, podělte se v komentáři, budeme rádi.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...