S masem doma zas až tak často nepracuju. Když si ale uvědomím, co dělám z hovězího mletého, tak jsou to nejčastěji domácí burgery, boloňské lasagne, chilli con carne nebo tato gulášovka. A když už, tak do velkého hrnce, ať je na dva dny 🙂
Budete potřebovat
500 g mletého hovězího masa
1,2 kg brambor
3 větší mrkve
1 pórek
Řepkový olej
2 rajčata
1 lžíci sladké červené papriky (koření)
Na dochucení majoránku, drcený kmín, česnek, sůl, případně bio bujón, lze i pyramidku s kořením na vývar
cca 1,5 litru vody
Postup
Na oleji pozvolna orestujte pórek, až změkne a rozvoní se, přidejte mleté maso, míchejte, restujte. Přidejte na kostičky nakrájená rajčata (nebo lžíci rajčatové pasty), mletou červenou papriku, drcený kmín, ochuťte solí, případně bio bujónem.
Zalijte asi 1,5 l vody a vhoďte na kolečka nakrájenou mrkev. Vařte do změknutí masa. Použila jsem papiňák a nechala jsem tam maso asi 25 minut.
Když je maso měkké, přidejte na kostičky nakrájené brambory a jednu velkou na velmi jemno nastrouhanou bramboru, která polévku lehce zahustí.
Ochuťte česnekem a vařte do změknutí brambor.
TIP
Polévku můžete udělat více masovou nebo více mrkvovou, obě varianty jsou dobré.
Na závěr do polévky přidejte ještě hrstku čerstvé majoránky