Recept

Gulášovka z mletého masa s bramborami a červenou čočkou

Plný hrnec syté a voňavé polévky, která je přirozeně hustá díky červené čočce. Čočka se v polévce elegantně "ztratí", přitom každou porci doplní o živiny a vlákninu. Snadný recept, na kterém není co zkazit.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Výhodou této polévky je, že se na ní nedá co zkazit. Je jedno, zda preferujete více brambor, masa nebo červené čočky, výsledek bude vždy dobrý a hustotu na závěr jednoduše vyladíte podle situace.

Snadno ji připravíte v jemné nebo naopak pikantní variantě. Ráda ji beru do termosky na výlety, kdy poslouží jako teplé hlavní jídlo.🙂

 Ingredience

Větší hrnec polévky

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 800 g brambor
  • 100 g suché červené čočky
  • 1 na jemno nastrouhaná brambora na zahuštění
  • 2 cibule
  • 2 litry vody
  • Tuk na orestování cibule
  • 2 lžičky gulášového koření – Já jsem dala Davídkovo guláš
  • 2 lžičky mleté červené papriky – Já používám slovenskou papriku lahůdkovou
  • Majoránka
  • Sůl
  • 2 stroužky česneku

 Postup

  1. Na oleji osmahnu na kostičky nakrájenou cibulku lehce do zlatova. Přidám mleté maso a nechám ho několik minut restovat na vyšší stupeň. Ten pak stáhnu na střední teplotu.
  2. Maso ochutím kořením na guláš a mletou červenou paprikou. Promíchám a hned zaliju asi litrem vody, aby paprika nezhořkla. Vsypu propláchnutou červenou čočku a vařím asi 30 minut.
  3. Mezitím oškrábu brambory a nakrájím je na stejné menší kostičky, něco přes centimetr je ideální. Přidám je po těch 30 minutách k masu a čočce, doliju vodou a ochutím solí, majoránkou, česnekem, někdy dám navíc ještě trochu drceného kmínu. V tuto chvíli do hrnce nastrouhám na jemno 1 syrovou bramboru, která pomůže zahustit.
  4. Na závěr odeberu dle situace 1 naběračku “hustého z polévky” včetně masa a ve vyšší misce rozmixuji do hladka. Vzniklou hmotou polévku dohustím. Hotovo!

 TIP č. 1

Když mi dojde koření na GULÁŠ, dochutím polévku pomocí jednodruhového koření. Dávám drcený kmín, červenou papriku, pepř, majoránku. Pokud zrovna nemám čerstvý česnek, chuť polévky vytáhnu pomocí česnekového pepře GARLIC PEPPER.

 TIP č. 2

Červenou čočku přidávám do polévky podle toho, jaký typ čočky mám a zda chci, aby se ztratila nebo byla přiznaná. Půlenou čočku stačí dát až chvíli po mase a je třeba počítat s tím, že se rozvaří a zapadne. Některé druhy celé červené čočky jsou zase pevnější a potřebují vařit o něco déle…

 TIP č. 3

Když chci, aby měla polévka šmrnc navíc, osvědčilo se mi zakomponovat uzenou papriku. Stačí lžička a polévka je chutí zase o level výše. Uzenou papriku považuji za “čichací drogu”. Ta vůně je neskutečná…🙂

> ☝️A co mleté maso tentokrát krůtí? Šoupněte ho do tohoto jednoduchého krůtího rizota, které velmi chutná dětem.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...