Halloumi je polotvrdý sýr, který se vyrábí převážně na Kypru. V originálu obsahuje kozí a ovčí mléko, v průmyslové výrobě se však přidává také kravské. V Řecku bývá oblíbený v kombinaci se sladkým ovocem. Ke grilování a opékání je vhodný proto, že se neroztéká. Je s ním tedy minimum práce a je výbornou volbou pro rychlou kuchyni.
Budete potřebovat
Halloumi (řecký sýr vhodný k opékání)
Rajčata
Rukolu (nebo jakoukoliv jinou zeleninu)
Olivový olej
Na dochucení – bazalku, sůl, česnek
Postup
Sýr “Halloumi” ogrilujte nebo z obou stran krátce opečte na grilovací pánvi za pomoci pár kapek olivového oleje.
Rajčata nakrájejte na větší kusy, menší rajčata stačí překrojit na půl. Orestujte je krátce na pánvi na olivovém oleji, míchejte. Ke konci ochuťte prolisovaným česnekem a bazalkou. Lze použít čerstvou i sušenou.
Dále už na talíř naservírujte ostatní přílohy podle toho, zda jídlo připravujete k obědu či večeři. Mně k tomu sedla štiplavá rukola, opečená topinka nebo bagetka také není marná.
TIP
Opečený sýr halloumi můžete spolu se zeleninou a dresingem zamotat do tortilly nebo pita chleba.