Recept

Francouzská cibulačka se zapečenými sýrovými krutony

Cibulačka je tak jednoduchá a tak vynikající polévka. Hustá, voňavá a s křupavými zapečenými sýrovými krutony vyladěná! 👍

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Francouzská cibulačka je příklad toho, jak mít z pár obyčejných ingrediencí skvělou pochoutku.

Příprava cibulačky je velmi jednoduchá. K dokonalé chuti stačí dodržet pár pravidel. Nespálit cibuli, mít dobrý vývar, opéct bagetku dostatečně do křupava, použít správný typ sýra a zapékat polévku intenzivně a krátce.🙂

Já místo klasického másla používám doma vyrobené přepuštěné máslo Ghí, které se nepřepaluje a vytváří pro restování cibule ideální podmínky.

 Ingredience na 4 porce

  • 4 velké cibule
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • 700 ml kuřecího vývaru
  • 100 g tučnějšího tvrdého sýra ( Teď jsem dala cheddar, tradičně se používá Gruyére nebo Comté)
  • Olivový olej
  • Bageta (dala jsem špaldovou bagetku, tradičně se používá bílá)
  • Sůl, pepř, tymián ( někdy dávám trochu směsi Provensálské koření)

Postup

  1. Cibuli oloupu, nakrájím na proužky a restuji na přepuštěném másle do zlatova. Tento proces chce čas. Cibuli je třeba hlídat a chvílemi promíchat, aby se nespálila. Cibuli takto restuji asi 15 minut. V průběhu restování ji ochutím solí a pepřem.
  2. Když je cibule zlato hnědá, zaliju ji vývarem, ochutím tymiánem a jen krátce provařím.
  3. V troubě rozpálím gril na vysoké stupně, klidně 240. Silnější plátky bagetky opeču z obou stran na olivovém oleji. Cibulačku naliju do misek, obložím kolečky bagetky, na které dám nastrouhaný sýr. Misky dám na plech a nechám v troubě opravdu krátce zapéct. Mně stačily 2 minutky. Je třeba sledovat a neodcházet od trouby. 🙂A ihned podávat. ☝️

 TIPY

  • Pokud si chcete s chutí cibulačky ještě více pohrát, šéfkuchaři doporučují přidat do polévky 2 lžíce bílého vína.
  • Jakmile se cibule při restování dole začne přichytávat, dám na hrnec pokličku, odstavím, minutku nechám a pak zase restuji. Cibule se tímto způsobem přirozeně zapaří a nebude se zbytečně připalovat. Tento fígl jsem okoukala od šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.

> ☝️Dalším tipem na jednoduchou hustou polévku je tato bramboračka s velkými bílými fazolemi. Základní ingrediencí je pořádně velký hrnec. 😀

Cibulačka je tak obyčejná a přitom tak zajímavá a výborná polévka. 👍

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...