Než vznikla tato verze alternativních brownies, proběhlo několik pokusů, pokaždé s jiným složením. V mnoha receptech na fazolové brownies se používá banán, mně tady ale chuťově nesedí. Čokoládová chuť také často bývá zastoupena jen kakaem.
Mým cílem tedy bylo vytvořit “tak akorát” množství brownies bez banánu, bez mouky a s hořkou čokoládou uvnitř. Ostatně do originálních brownies čokoláda patří.
Tady je můj vyzkoušený osvědčený recept.🙂
Potřebujete
1 plechovka červených fazolí ( po slití asi 300 g, nebo doma dostatečně uvařené fazole)
3 vejce
150 g kvalitní hořké čokolády
100 g sypkého sladidla dle preferencí
1 bio vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt (lze vynechat)
30 g sypkého kakaa
1 lžička bio kypřícího prášku do pečiva
4 lžíce rostlinného oleje (může být i jiný tuk, máslo apod.)
Postup
Nejdříve si dám nad páru nebo do vodní lázně rozpustit čokoládu. Pozvolna.
Fazole sliju a tyčovým mixérem je rozmixuji úplně do hladka. V průběhu mixování přidám 4 lžíce oleje.
Celá vejce vyšlehám spolu se sladidlem a případně i vanilkovým cukrem do husté pěny.
Fazolovou hmotu promíchám s čokoládou, pak s vaječnou pěnou a nakonec přidám kakao se lžičkou kypřícího prášku.
Formu vyložím pečícím papírem, stěrkou do ní urovnám hmotu a dám péct na 175 stupňů asi na 35 – 40 minut. Hotovo! Krájím až po vychladnutí. 🙂