Recept

Zdravá fazolová pomazánka s vejci

Pokud jste ještě neobjevili kouzlo luštěninových pomazánek, tak zkuste třeba tuto z červených fazolí a vajec. Skvělá je i na topinkách.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Pokud jste ještě neobjevili kouzlo luštěninových pomazánek, tak zkuste třeba tuto z červených fazolí a vajec. Skvělá je i na topinkách. Červené fazole je samozřejmě nejlepší si uvařit doma, pokud jste ale nováčci a nevíte, co čekat, klidně si pomazánku zkuste z konzervovaných fazolek. Tu jsem jednou narychlo vyráběla u přátel, kteří mi nevěřícně zírali pod ruku a hlásali: “…pomazánka z fazolí? Jako vážně? Tam se nedává žádná majonéza, ani sýr?” No chutí byli nadšeni 🙂

Budete potřebovat

  • 300g červených uvařených fazolí (pokud hledáte rychlé řešení a nechcete je vařit, tak červené fazole v konzervě ve slaném nálevu)
  • 2-3 vejce uvařená na tvrdo
  • 1 cibuli
  • 70 ml rostlinného oleje (olivový extra virgine nebo řepkový
  • Sůl
  • Pepř
  • Zelenou petrželku

Postup

  1. Uvařené fazole rozmixujte do hladka na pastu spolu s olejem. V případě potřeby můžete zředit trochou vody.
  2. Ke vzniklé fazolové hmotě přimíchejte na drobno pokrájená na tvrdo uvařená vajíčka a na jemno posekanou cibulku.
  3. Podle chuti osolte a opepřete.

TIPY

  • Místo jedné cibulky můžete dát klidně dvě. Záleží jen na vás, co snesete. Syrová cibule je každopádně zdraví velice prospěšná. V syrovém stavu jsou známé její antibiotické účinky či detoxikační účinky.

  • Luštěniny obecně by se při vaření měly solit až na konci. Sůl zpomaluje měknutí. Naopak přidáním trochy jedlé sody se doba varu zkracuje. V „měkčí“ vodě se luštěniny snáze uvaří.

  • Pokud jste se rozhodli fazole si uvařit, z části můžete vyzkoušet tuto pomazánku a zbytek fazolí využít třeba druhý den na chilli con carne, gulášovou polévku s fazolemi, kuskus se zeleninou a fazolemi nebo zeleninový salát.

V rámci zdravého životního stylu je dobré zvyknout si na to, že se při výrobě pomazánek můžeme snadno obejít bez mléčných výrobků.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...