Recept

Fazolky na kyselo

Fazolky na kyselo chutnají dospělým i dětem. Další skvělý recept, jak upravit zeleninu.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

V zeleninové biobedýnce, kterou jsem si objednala, byl celý pytlík čerstvých fazolových lusků. Co s nimi? Za pomoci příznivců tohoto webu jsem zvolila jídlo, které mám ráda z dětství, a to fazolky na kyselo. Odteď zařazuji mezi oblíbené pokrmy celé rodiny 🙂 Brambory na fotce jsou také z farmy a vajíčko shodou okolností od domácí slepičky, takže se to na tom talíři pěkně sešlo 🙂

Budete potřebovat

  • 500g fazolek (já jsem měla čerstvé fazolové lusky, žlutou odrůdu, můžete použít zelené, případně mražené)
  • zeleninový bio bujón (bez glutamátu)
  • 60g másla (cca 2 větší lžíce)
  • 20g mouky na zahuštění (hladká, špaldová, bezlepková – záleží na vás)
  • citronovou šťávu nebo ocet na okyselení
  • cukr
  • 1 zakysanou smetanu

Postup

  1. Fazolky omyjte, odkrojte špičky, pokrájejte na kousky a vložte do cca 1 litru vody, kterou osolte nebo ochuťte bio bujónem (fazolky můžete nechat i v celku, pokud děláte fazolky na kyselo i pro děti, jí se jim lépe pokrájené na 2cm kousky 🙂
  2. Fazolky uvařte do měkka, ale zbytečně nerozvařte.
  3. Vedle na pánvi si udělejte cibulovou jíšku. Cibuli oloupejte, pokrájejte na kostičky a zpěňte na másle. Přidejte vámi vybranou mouku, jsou to cca 3 vrchovaté lžíce, a usmažte světlou jíšku.
  4. Jíškou zahustěte uvařené fazolky a ještě společně asi 5 minut povařte.
  5. Na závěr přidejte kelímek zakysané smetany a dochuťte citronovou šťávou a cukrem tak, abyste docílili vám příjemné sladkokyselé chuti.

Fazolky na kyselo podávejte s vařeným bramborem a vejcem. Další možností je místo vejce přidat plátek vařeného hovězího masa.

TIP

Toto jídlo si můžete udělat po celý rok, protože mražené fazolové lusky seženete kdykoliv, nejen, když je sezóna.

P.S.: Omáčka má být normálně více bílá, já jsem ale cibulku na pánvičce trošku více opekla a navíc mi doma došla hladká mouka, takže jsem použila špaldovou jemně mletou, která pak omáčce dodala trošku barvičky 😉

Dobrou chuť!

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...