Recept

Falešná humrová pomazánka

Rybí pomazánka nemusí být jen ze sardinek. Výborně poslouží i čerstvý rybí filet. Když se správně ochutí a spojí s kořenovou zeleninou, připomíná známou humrovou pomazánku.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Před mnoha lety se prodávala humrová pomazánka v kelímku, ve které žádný humr stejně nebyl.🙂Pak se přejmenovala na “treska ala humr”. Ať tak nebo tak, nezáleží na názvu, ale na obsahu. Domácí verze pomazánek je z mnoha pohledů vždy lepší volbou…

Pomazánka by se klidně mohla jmenovat “rybí se zeleninou”, falešná humrová pomazánka je ale takový zavedený výraz, tak jsem ho receptu s přivřenýma očima ponechala.

Pomazánka má mnoho chuťových verzí. Někdo do ní přídává i alkohol, worcestrovou omáčku, či ji lehce dosladí. V této verzi se ale držím pravidla “méně je více”. 🙂

Pomazánku lze připravit zcela bez majonézy, komu by ale na chuti “něco nesedělo”, lze ji trochou kvalitní majonézy doladit. Já se při výběru ingrediencí řídím tím, pro jaký účel pomazánku dělám. Má to být zdravá pomazánka ke snídani nebo “silvestrovská” chuťovka…?

 Ingredience

  • 100 g podušené ryby (třeba treska nebo limanda)
  • 100 g kořenové zeleniny (mrkev + celer)
  • Zakysaná smetana (nebo kombinace zakysaná smetana a hustý jogurt, množství podle požadované konzistence)
  • Citronová šťáva
  • Na dochucení – sůl, bílý pepř a troška kvalitní hořčice a kečupu

Postup

  1. Rybu osolím a krátce podusím v páře nebo pod pokličkou v troše vody. Na mírném stupni, délka závisí na velikosti filetu. Někdy stačí pár minut.
  2. Mrkev a celer nastrouhám na jemno nebo nasekám v robotu na drobné kousky a 2 minutky podusím pod pokličkou. Někdy k zelenině přidám trošku přepuštěného másla.
  3. Jakmile zelenina zchladne, zbavím ji případné vody a promíchám se všemi ingrediencemi a nakonec i s na drobno posekaným rybím filetem.
  4. Pořádně promíchám, propojím a pak ještě doladím chuť.

TIP

Tuto pomazánku můžet použít i na jednohubky, je ale zapotřebí udělat ji tužší a místo části bílého jogurtu použít třeba tužší smetanový sýr.

> ☝️Pokud nemáte čerstvou rybu a máte chuť na pomazánku, rychlá a oblíbená je také tato pomazánka se sýrem cottage a tuňákem. 🐭

Za mě výborný způsob, jak použít rybí filet. 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...