U krémových zeleninových polévek platí jedno - méně je více. Bohatě stačí dvě barevně si rozumící suroviny a základ na pěkně vypadající i chuťově vyladěnou polévku je tu.
Co se týče přesného množství dýně a rajčat, není zas až tak důležité. Když chci polévky celý hrnec, použiju celou dýni a více rajčat, když dělám jen 2 porce, bohatě stačí čtvrtka dýně a 2 rajčata.
Potřebujete
asi 600 g nakrájené dýně zbavené semínek (Hokaido se nemusí loupat)
200 g čerstvých rajčat
Zeleninový vývar
Olivový olej, sůl, pepř, mohou být zelené bylinky
Mozzarellu a hladkolistou petržel na ozdobu
Postup
Dýni zbavím semínek a nakrájím na kostičky. Rajčata nakrájím na kousky.
Dýni v hrnci chvíli opékám na olivovém oleji, pak přidám rajčata, osolím, opepřím a zaliju zeleninovým vývarem tak, aby byla ponořená. Vařím do změknutí dýně.
Pak už jen polévku rozmixuji do hladka, skvěle to jde ve velkém mixéru. Doladím hustotu a chuť.
Toto je úplný základ, který stačí. S chutí si ale lze nadále pohrát a přidat třeba trochu kokosové smetany, chilli nebo každou porci ozdobit balzamikovým octem.