Krémové polévky, jejichž základ tvoří zelenina, jsou ideální večeří. Obzvlášť na podzim. Doporučuji je doplnit o luštěninu, která polévku pomůže přirozeně zahustit a obohatí ji o bílkoviny, vitaminy a minerály. Nejvhodnější je červená čočka, která se nemusí předem namáčet a je uvařená do 15 minut.
Budete potřebovat
Malou dýni Hokaido (používá se včetně slupky
1 cibuli
1/2 hrnku červené čočky
1 velkou bramboru
Vodu nebo vývar na zalití
Šťávu z 1 pomeranče (případně 100% džus)
1 kelímek nebo kostučku přírodního sýra typu gervais
Olivový nebo kokosový olej
Na dochucení sůl
Postup
Na oleji orestujte cibuli, přidejte na kostičky nakrájenou a vydlabanou dýni hokaido. Pokud máte nějakou větší, použijte jen půlku.
Zalijte vodou nebo vývarem tak, aby voda byla max centimetr nad suroviny.
Vsypte propláchnutou červenou čočku, přidejte na kostičky nakrájenou oškrábanou bramboru, dle chuti osolte a vařte do změknutí dýně. Max 20 minut.
Rozmixujte do hladka, zjemněte sýrem žervé a znovu promixujte.
Hustotu na závěr dolaďte pomerančovou šťávou, případně i vodou.