Recept

Dušený losos s rýží

Jak připravit chutnou rýži bez práce a lososa, který bude jemný a nevysušený.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Tento recept berte jako inspiraci na to, jak lze připravit chutnou rýži bez práce a lososa, který bude jemný a nevysušený.

Tuto mističku jsem vyfotila v období, kdy dceru absolutně nězajímaly nějaké kašičky či “mišmaše”. Chtěla vědět, z čeho jídlo je, ráda ochutnávala samotnou rýži a samotného lososa, který u nás fakt “jede” 🙂

Budete potřebovat

  • Filet lososa
  • Rýži (parboiled, basmati apod, pokud chcete spíše lepivou, tak vyberte kulatozrnnou)
  • Olivový olej + kousek másla
  • Vodu
  • Zeleninové ochucovadlo pokrmů na dochucení rýže, případně “zelené koření”

Postup

  1. Rýži upečte podle [TOHOTO návodu](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/ryze-pecena-v-troube-jako%20priloha “TOHOTO návodu”) v troubě. Nic se nepřipálí, nic nemusíte hlídat, tento postup šetří váš čas.
  2. Filet lososa duste pod pokličkou v troše vody, do které rozpustíte kousek másla a pár kapek olivového oleje. Dle věku dítěte můžete filet lehce osolit. Tento postup se mi velice osvědčil a tato úprava ryby je rozhodně zdravější, než pečení či smažení.
  3. Duste do změknutí, cca 15 minut. Losos by měl pořád plavat v troše tekutiny. Tu pak můžete použít na zakápnutí a ochucení rýže.

Nejšetrněji a nejzdravěji lze rybu připravit nad párou nebo dušením.

Losos patří mezi ryby, které jsou vhodné pro malé děti. Z důvodu možného obsahu nežádoucích látek nejsou pro nejmenší děti vhodné velké dravé ryby, jako např. žralok, mečoun, štika, candát apod.

Obecně se ryby doporučuje zařazovat do jídelníčku dětí až od 1 roku, u dětí ohrožených alergiemi až od 2 let, některé zdroje uvádí až od 3 let.

Případné nejasnosti se zavedením ryb do jídelníčku dítěte konzultujte se svým pediatrem.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...