Recept

Domácí “sýr a křup” – výborné křupavé tyčinky s krémovým sýrovým dipem

Koho by nebavilo namáčet si křupavé tyčinky v krémovém sýrovém dipu. Domácí verze známé svačinky je báječná! 🙂

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Vyrobit si domácí “Sýr a křup” je velmi jednoduché, když máte ten správný recept… Aby to chutnalo podobně jako z obchodu, je třeba zajistit dokonalou křupavost tyčinek a atraktivní chuť sýrového dipu.

Něco jsem zkusila, něco jsem otestovala a toto je výsledek. 🙂

Receptura tyčinek vychází z tradičních italských tyčinek “Grissini”. S těstem se perfektně pracuje, protože nelepí, válet tyčinky zvládnou i děti …

Výroba domácího sýrového dipu je pak už individuální chuťová alchymie.

Ingredience

Na tyčinky

  • 250 g hladké mouky dala jsem 125 g hladké a 125 g jemně mleté celozrnné špaldové)
  • 25 ml olivového oleje
  • 140 až 150 ml vody
  • 5 g sušeného droždí (nebo adekvátní množství čerstvého)
  • 1 lžička medu
  • 4 g soli

Na sýrový dip

  • Čerstvý krémový sýr ( dala jsem Lučinu krémovou v kelímku)
  • Bílý jogurt
  • Olivový olej
  • Může být trošku soli

 Postup

  1. Z uvedených ingrediencí vypracuji těsto a nechám ho v teple kynout alespoň 2 hodiny. Těsto je možné zadělat ručně nebo pomocí hnětacích háků či domácí pekárny.
  2. Pokud se používá čerstvé droždí, nejdříve je potřeba nechat vzejít kvásek klasickým způsobem.
  3. Vykynuté těsto lehce rukama rozplácnu, lehce roztáhnu a nožem ukrajuji slabé hady. Každý proužek těsta pak buď jen vytáhnu prstama nebo vyválím do tvaru tyčinky. Tyčinky je možné dělat velké i malé.
  4. Peču na 190 stupňů asi 15 – 20 minut. Doba pečení záleží na troubě a také na tloušťce tyčinek.
  5. Sýrový dip se dá vyrobit podle vlastní chuti, mně se osvědčilo smíchat krémový čerstvý sýr s jogurtem a troškou olivového oleje…

Toto je základní recept na tyčinky. Další variantou je posypat tyčinky kmínem či různými semínky

Tyčinky jsou krásně křupavé a chuťově vyvážené. S domácím sýrovým dipem poslouží jako atraktivní svačinka, na oslavě zase zaujmou s olivami omotané sušenou šunkou…👍

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...