Kaše obecně připravuji v různých formách. Někdy sáhnu po kvalitní hotové směsi, kterou jen zaliji vodou, jindy kaši připravím z různých druhů vloček. Když mám ale prostor, rozhodnu se vždy pro variantu, kdy se kaše připravuje ze základní suroviny. Z jahel, pohanky, rýže …
Když chci udělat klasickou mléčnou bílou rýžovou kaši, postup je následující.
Postup
Vezmu kulatozrnnou rýži a dle návodu ji uvařím do měkka tak, aby se všechna voda vsákla. V sítku tedy párkrát propláchnu hrnek rýže, dám do hrnce a zaliji 2 hrnky vody. Nechám na mírném stupni 15 minut vařit, pak pod pokličkou dojít.
Teď si vezmu buď všechnu nebo část rýže, podle toho, kolik porcí chci udělat, a zaliji mlékem tak, aby vznikla středně hustá hmota. Mléko může být klasické nebo rostlinné, třeba mandlové. Vařím společně 5 minut. Můžete přidat 1 bio nebo domácí vanilkový cukr pro aromatičtější chuť.
Teď už jen zlehka rozmixuji do hladka tyčovým mixérem a dle situace v hrnci doladím konzistenci.
TIPY
Kaši samozřejmě můžete připravit i z celozrnné rýže, chuť však bude jiná
Když ořechy na sucho krátce opražíte, získají křupavou úžasnou chuť
Pokapejte kaši na talíři lžičkou kvalitního medu, který je přirozeným sladidlem. Já med kupuji od důvěryhodného včelaře.
Pokud byste chtěli kaši ještě více výživnou, můžete jako tekutinu použít doma vyrobené mléko z kešu “ořechů”.
Kaše je krémová, lahodná, nadýchaná … Teď už si ji každý může ozdobit, dochutit a osladit podle svých výživových preferencí, počtu zubů či nálady 🙂