Rukola. Listová zelenina jedinečné chuti, která se hodí především do těstovin a různých salátů. Ne každý se chce ale cítit jako králík a přežvykovat jednotlivé lístky. Řešením je vyrobit snadno z rukoly jednoduchou omáčku z pár ingrediencí známou jako pesto.
Tradiční zelené “Pesto alla genovese” se vyrábí z bazalky. Existují ale i jiné možnosti, které jsou zrovnatak hotové raz dva.
Základem úspěchu pesta je dodržování poměru surovin. Na 1 díl rukoly použijte 1 díl ořechů, 1 díl strouhaného parmazánu a 1,5 až 2 díly oleje.
Budete potřebovat ( 2 větší porce)
50 g rukoly
50 g předem namočených kešu ořechů (mohou být i lískové nebo piniové)
50 g nastrouhaného parmazánu
100 ml olivového oleje extra vergine
1 malý stroužek česneku zbavený zeleného srdíčka
Sůl
Bílý vinný ocet na doladění chuti
Postup
Kešu ořechy předem na chvíli namočte, aby se daly dobře rozmixovat. Pokud chcete výraznější chuť ořechů, můžete místo kešu použít opražené lískové ořechy.
Do mixéru nalijte olej, přidejte ořechy, rukolu, česnek a rozmixujte do hladka. Na závěr přidejte na jemno nastrouhaný sýr typu parmazán, dochuťte solí, pár kapkami vinného octa a ještě krátce promixujte.
Pesto smíchejte s noky nebo těstovinami a ihned podávejte. Můžete ho ale i skladovat ve skleničce, kterou zalijete olivovým olejem. Takto se pesto nemůže zkazit a vydrží v lednici i několik dní.
No není to paráda mít doma připravené jídlo na stole do 10 minut?