Narazit v obchodě na dobrého pudinkového šneka také není jen tak. V supermarketech jsou ze zmrazených polotovarů, v pekárnách zas náplň nebývá nic moc. A cena tedy také nic moc, když vás je doma víc. Nejlepší je tedy upéct si pudinkové šneky domácí a vyladit si je, jak potřebujete. Já je ráda připravuji i napůl celozrnné, místo rozinek někdy dávám plody goji. Nakonec se lze obejít i bez toho pudinku a zabalit do těsta šťavnatou povidlovo-makovou náplň.
Budete potřebovat
400 g hladké mouky (část můžete použít jemně mletou špaldovou celozrnnou typ 630)
200 ml mléka
80 g másla
2 žloutky (bílky si nechte na potření)
3/4 kostky droždí
2 lžíce cukru
špetku soli
Na náplň
1 bio vanilkový pudink
cca 400 ml mléka
rozinky dle chuti (i celý balíček)
3 lžíce cukru (dala jsem kokosový cukr)
na potření bílky s trochou mléka
Postup
Připravte si kynuté těsto klasickým způsobem. Droždí rozmíchejte ve vlažném mléce s trochou mouky a cukru. Nechte vzejít kvásek. Ten přidejte k mouce, mléku, žloutkům a jemně rozpuštěnému máslu. Vytvořte bochánek a nechte jej pod utěrkou vykynout.
Mezitím si uvařte náplň z pudinku a mléka. Oslaďte. Ke konci do pudinku přidejte rozinky a nechte vychladnout.
Těsto rozválejte na tenkou placku, jak se povede, cca 0,5 cm a potřete ji pudinkem.
Stočte do rolády a nakrájejte na 2cm špalíčky, které rovnejte na plech vyložený pečicím papírem.
Potřete ještě rozšlehanými bílky, které nařeďte trochou mléka. Pečte na 180 stupňů do zezlátnutí
TIP
Šneky můžete z rolády ukrajovat za pomoci nitě, zachovají si tak snadněji tvar.