Výhodou domácího pudinku je nejen cena, ale i možnost ovlivnit kvalitu vstupních surovin. Třeba vanilky. Na chuti je to rozhodně znát.
Ingredience
500 ml čerstvého mléka (nejlépe v bio kvalitě)
40 – 50 g kukuřičného škrobu (podle toho, jak tuhý pudink preferujete)
Něco k oslazení ( já ráda dávám javorový sirup, asi 3 lžíce)
1 žloutek
Pár kapek vanilkového extraktu ( případně místo javorového sirupu dát domácí vanilkový cukr)
Postup
2/3 mléka ohřeju v kastrůlku.
Ve zbylé části studeného mléka metličkou rozmíchám škrob, javorový sirup, žloutek a případně pár kapek vanilkového extraktu)
Jakmile se mléko začne blížit varu, přiliju k němu směs a míchám na mírném plameni do zhoustnutí.
Krátce provařím, odstavím a do hladka rozmíchám.
Výsledek může být ovlivněn druhem škrobu, proto je třeba se vždy řídit situací v hrnci a udělat si vlastní zkušenost. Každému navíc vyhovuje jiná hustota.
TIP
Pokud chcete klasický tuhý pudink, který pak vypadá jak bábovička, použijte 50 g škrobu, pokud chcete pudink spíše krémový, bude bohatě stačit 40 g.
Pudink má světlou přirozenou barvu, ty falešné zářivé umělotiny nejsou vůbec nutné. 🙂