Obilné kaše vařené z celých obilovin patří obecně k těm zdravým snídaním. Pohanková kaše na sladko je jedním ze snadných způsobů, jak pohance přijít na chuť. Její typicky výrazná chuť se povařením na kaši, ochucením a oslazením velmi zjemní.
Když budete kupovat pohanku, můžete si vybrat mezi klasickýma pohankovýma kroupama a pohankou lámankou. Lámanka se rychleji rozvaří, je tedy vhodná na různé kaše, do karbanátků apod. Není to ale podmínkou. I z krup můžete kaši připravit, jen bude mít více “strukturu”,což může někomu naopak vyhovovat.
Budete potřebovat
(asi 4 porce)
1 hrnek pohanky (dělala jsem z krupek, ne lámanky)
4 hrnky tekutiny (3 hrnky mléka – dala jsem rýžové + 1 hrnek vody)
2 hrsti rozinek
Skořici
K oslazení – co jste zvyklí (trochu přírodního cukru, různé sirupy, med apod…)
Postup
Pohanku propláchněte, zalijte 4 hrnky tekutiny. Dala jsem tentokrát 3 hrnky rýžového mléka a 1 hrnek vody.
Přidejte 2 hrsti rozinek.
Vařte/rozvařte, dokud pohanka nezměkne, občas promíchejte. Asi 20 minut. Když máte více času, lze pohanku vařit jen krátce a pak nechat dojít v teple.
Ke konci přidejte dle chuti skořici a oslaďte tak, aby vám chutnalo.
Jaká je výhoda takto připravených domácích kaší? Jednoznačně vyšší výživová hodnota a opravdová chuť 🙂