Recept

Domácí ovesné sušenky

Není nad to mít dobrý recept na domácí sušenky. Potěší, když máte chuť na něco sladkého, nebo chcete pro děti zdravější alternativu průmyslově vyráběných sušenek.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Udělat dobré sušenky není jen tak. Věřím ale, že podle tohto receptu se vám povedou. Stály mě několik pokusů a zakotvila jsem u této mojí vychytané receptury.
Domácí jsou zkrátka domácí, tyhle navíc docela pěkně křupou a nedrobí 🙂

Množství ingrediencí jsem si upravila na 1 plech. Příprava těchto sušenek je totiž opravdu jednoduchá, tak raději vždy upeču čerstvé.

Množství na 1 plech, 15 středních kulatých sušenek

1 hrnek = 250ml

Budete potřebovat

  • 1 a čtvrt hrnku jemných ovesných vloček
  • 1/2 hrnku špaldové mouky typ 630 (napsáno na obalu, mají třeba v Lidlu nebo DM, v případě potřeby lze i klasickou hladkou)
  • 1/2 hrnku přírodního cukru
  • 1 celé vejce
  • 1/2 hrnku na jemno nasekaných ořechů (vlašské, lískové)
  • na špičku lžičky soli
  • 110 g másla
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku (používám bio bez fosfátů)

Postup

  1. Vejce vyšlehejte spolu s cukrem.
  2. Ovesné vločky trochu podrťte, aby šlo těsto dobře zpracovat. Použijte ovesné vločky JEMNÉ. Párkrát jsem je ještě projela v sekáčku. Je dobré, když tam necháte nějakou strukturu, není cílem udělat z vloček mouku.
  3. Do vyšlehaného vejce s cukrem přidejte povolené máslo a všechny ostatní ingredience – vločky, mouku, trochu soli, nadrcené ořechy, sodu a prášek do pečiva. Vypracujte kompaktní těsto.
  4. Z těsta lžící ukrajujte kousky těsta a v ruce tvořte kuličky velikosti golfového míčku. Ty pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Kuličky stlačte pomocí prstů na placku tlustou max. 1 cm.
  5. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 15 minut dle zkušenosti s vlastní troubou.

U těchto sušenek musíte poprvé sami zkusit, zda pro ně ve Vaší troubě bude lepších 14 nebo 16 minut. Pokud by sušenky nebyly křupavé, tak je příště udělejte o trochu tenčí, nebo je nechte v troubě o 2 minutky déle. Pokud by byly moc tvrdé, tak zase minutku uberte 🙂

Tyto sušenky mám mnohokrát vyzkoušené a jejich chuť je neodolatelná.

Ať se vám povedou a udělají radost 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...