Různé druhy sušenek zkouším často. Občas se nechám inspirovat recepty v knihách nebo časopisech, občas vymýšlím a hňácám a přidávám ingredience podle zásob nebo nálady. To byl přesně případ těchto sušenek. Drží pěkně pohromadě, nedrobí se, takže jsou ideální k zabalení někam s sebou.
Budete potřebovat
100 g jemných ovesných vloček
80 g mouky (dala jsem 50 g cizrnové mouky a 30 g hladké mouky)
2 lžíce kokosového oleje (nebo másla)
1 celé vejce
50 g datlové pasty (nebo jiného sladidla)
50 g na jemno nasekaných mandlí
1 lžíci medu
1/2 lžičky bio kypřícího prášku do pečiva
2 lžíce vody
Postup
Všechny ingredience smíchejte dohromady a zpracujte v bochánek těsta, který nechte alespoň 15 minut “odležet”
Z těsta odebírejte malé kousky a z každého vytvarujte kuličku menšího golfového míčku. Mělo by jich být 19 nebo 20.
Kuličky přendejte na nepřilnavý plech nebo plech vyložený pečicím papírem a trochu je rozplácněte. Pomáhám si tou hladší plochou paličky na maso. Lze použít i skleničku.
Pečte na 175 stupňů 15 – 20 minut.
A to je celé! Výhoda těchto sušenek je ta, že se povedou, ať je uděláte tlustší či tenčí. Nemusí být tedy “precizně” připravené, což znamená, že nám s nimi mohou pomáhat i děti (nebo chlapi) 🙂