Recept

Dip z velkých máslových fazolí se sušenými rajčaty – zdravá svačinka nebo pohoštění

Raz dva hotový luštěninový dip, jehož základ tvoří velké máslové fazole. Sušená rajčata jsou zárukou nejen výrazné chuti, ale i pěkné barvy. Se špalíčky zeleniny či křupavými tyčinkami máte na stole zdravou svačinku nebo zajímavou chuťovku při oslavách.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Cílem tohoto receptu je ukázat, že dip lze velmi jednoduše připravit i v čistě rostlinné verzi bez potřeby mléčných výrobků, majonéz či tofu.

Dalším cílem je vyzdvihnout 2 ingredience, produkty, které velmi často používám a mám je v šuplíku v zásobách.

První z nich jsou velké bílé máslové fazole. I když mnoho druhů luštěnin ráda připravuji “od nuly”, t.z. namáčím je přes noc a vařím, máslové fazole mi vyhovují připravené vždy po ruce. Tzv. RTE = “ready to eat”. Během minutky je mohu použít na pomazánku, hodit do gulášovky, bramboračky, salátu, nebo z nich vyrobit chalupářský eintopf. Jsou syté, obsahují mnoho vlákniny, bílkovin a mají své místo v racionálním jídelníčku.

Druhý zajímavý produkt jsou sušená rajčata. Z obchodů je nejčastěji znáte ve skleničce nakládané v oleji. Jejich výhodou je, že jsou hned k použití, vláčné díky oleji. Nevýhodou je na druhou stranu opět ten olej. Často vyteče, kápne kam nemá…Skvělá jsou proto “suchá” sušená rajčata, která můžete vzít kamkoliv s sebou a po otevření se nikdy nezkazí. Jediné, co je třeba udělat, je zalít je před použitím horkou vodou, aby změkla. Já sušená rajčata používám především jako ochucovadlo a doplněk různých jídel. Chuťově pozvednou krémovou mrkvovou polévku, perfektně vyladí “nudný” kuskus, šmrnc dodají pomazánce z červené čočky či tuňákové pomazánce.

Máslové fazole a sušená rajčata si také skvěle rozumí a připravila jsem z nich tento dip, který se hodí i jako pomazánka na topinky.

 Ingredience na 1 misku

  • 1 balení velkých bílých fazolí v nálevu – doporučuji BIO IDEA “ready to eat”
  • 50 g kvalitních sušených rajčat – používám tato (BIO sušená rajčata Countrylife)
  • 50 ml panenského olivového oleje
  • Na vyladění chuti a dle situace citronová šťáva, sůl, pepř či troška mleté uzené papriky
  • K servírování špalíčky okurky či krátce napařené mrkve, proužky barevné papriky, případně křupavé tyčinky typu “Crispins”

 Postup

  1. Jako první sušená rajčata zaliju horkou vodou a nechám chvíli změknout, aby šla do lehce rozmixovat.

  2. Fazole sliju, dám je do menší vyšší nádobky, přidám olivový olej a rozmixuji na jemný krém. Pak přidám změklá rajčata a opět mixuji do hladka. Dochutím podle situace troškou citronové šťávy, solí, pepřem, případně doladím hustotu.

  3. V misce ozdobím čerstvými bylinkami dle chuti a sezóny a servíruji se zeleninou. Hotovo!

TIPY na další použití fazolovo rajčatového dipu

  • Dip můžete nabírat nejen zeleninou, ale i pevnými křupavými tyčinkami. My máme doma nejraději tyto bezlepkové Crispins s amarantem

  • Dip použijte jako mazadlo do tortill a vytvořte si tak praktický obědový “to-go”wrap. Stačí do tortilly kromě toho zamotat několik listů salátu, opečené tofu nebo vejce, proužky zeleniny a hotovo.

  • Dipem můžete potřít kromě tortilly také tenký chléb LAVAŠ, který je typický pro arménskou kuchyni a balí se do něj různé ingredience. Seženete ho např. v bio prodejnách Countrylife.

> ☝️A co příště vyzkoušet zase jinou formu luštěnin ve spojení se zeleninou? Doporučuji mrknout na cizrnové placičky s pečenou zeleninou.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...