Recept

Cuketový salát s domácím sýrovým dresingem

Obalovaná cuketa, dušená cuketa, zapečená cuketa. Co takhle si ji dát syrovou? V salátu je perfektní!

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

To je pořád samá okurka do salátů. Co takhle dát šanci cuketě a přesvědčit se, že má své místo i za syrova v různých zeleninových salátech. A když dresing, tak jedině domácí, bez éček …V tomto případě sýrový, který dodá zelenině šmrnc.

Budete potřebovat

Na salát

  • Cukety i se slupkou (menší kousky jsou lepší, nejlépe domácí chemicky neošetřené)
  • Libovolnou zeleninu dle chuti (ledový salát, rajčata, lahůdková cibulka, papriky apod.)

Na sýrový dresing

  • Zakysanou smetanu (nebo půl napůl s jogurtem)
  • Trochu olivového oleje extra virgine
  • Citronovou šťávu nebo umeocet
  • Trochu hořčice bez chemické konzervace
  • Sýr typu parmazán (Grana padano, Gran Moravia)

Postup

  1. Cukety omyjte a neoloupané nakrájejte na tenké nudličky nebo na hrubo nastrouhejte. Na hrubo je můžete nastrouhat, pokud salát budete hned jíst. Nastrouhané pustí více vody.
  2. Přidejte ostatní zeleninu dle výběru. V tomto případě jsem dala jen ledový salát a rajčata.
  3. Připravte si dresing z uvedených ingrediencí a promíchejte se salátem.

TIP

K salátu se také výborně hodí česnekové krutony z klasického chleba. Chleba nakrájejte na kostičky a na troše olivového oleje opečte. Ke konci přidejte stroužek prolisovaného česneku, promíchejte a odstavte.

Cuketa je výborná nízkoenergetická zelenina. Má minimální obsah kalorií, za to však vysoký obsah minerálů. A to především slupky cuket. Pokud tedy nemusíte, cuketu neloupejte. Většina receptů počítá s tepelnou úpravou cuket, kdy je máme dusit, zapékat, obalovat. Cukety jsou ovšem výborné i syrové, kdy touto cestou tělu navíc dodáme zdraví prospěšné enzymy.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...