Recept

Cuketové placičky – moje osvědčené

Cukety a cuketové dýně, kam se podíváte, je potřeba je nějak zpracovat. Skvělé cuketové placičky jsou jednou z variant.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Cuketu používám v kuchyni velice ráda. Dělám cuketovou polévku, zapečenou cuketu s brambory a smetanou, restovanou zeleninu s cuketou a tak dále 🙂 Jedním z oblíbených receptů jsou také cuketové placky. Aby se vám povedly a daly se dobře smažit a obracet, musíte mít správnou konzistenci těsta. Níže uvedený poměr ingrediencí těsto drží pěkně pohromadě. Brambory klidně vynechejte, já jsem si ale zvykla dělat cukeťáky s trochou brambor.

Budete potřebovat

  • 500g cukety
  • 200g brambor (brambory můžete vynechat a použít jen cuketu)
  • 2 vejce
  • 5 lžic jemných ovesných vloček (červenobílý obal, Emco)
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • Olej na smažení
  • Na dochucení – sůl, pepř, česnek, majoránku, popř. další bylinky, zkrátka, jak jste zvyklí 🙂

Postup

  1. Cuketu nastrouhejte na hrubo, brambory na jemno a po chvíli ze zeleniny vymačkejte trochu vody. Nevymačkejte většinu, do receptu se totiž nepřidává mléko, tak aby se vločky měly v čem pěkně namočit.
  2. Přidejte vejce, ovesné vločky a kukuřičný škrob.
  3. Ochuťte solí, pepřem, česnekem a majoránkou.
  4. Nechte alespoň 10 minut odležet, aby vločky nasákly vodu a těsto se dobře spojilo. Jaká přesně bude konzistence těsta záleží na konkrétní zelenině. Hustotu směsi si upravte dle konkrétní situace.
  5. Na pánvi rozpalte olej, směs nabírejte lžící nebo naběračkou a smažte malé placky z obou stran.
  6. Hotové cukeťáky pokládejte na papírové utěrky, aby se odsál přebytečný tuk.

TIPY

  • Cukety neloupejte, slupka je dobře stravitelná a právě ona obsahuje potřebné živiny.
  • Placičky lze stejný způsobem připravit z cuketové dýně.
  • Jako přílohu k placičkám vyzkoušejte [domácí zelný salát](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/zelny-salat “domácí zelný salát”) a dresing, který můžete udělat buď z bílého jogurtu nebo zakysané smetany, do které dle chuti přimícháte bylinky nebo česnek, výborný se hodí kopr či sušená směs bylinek bez glutamátu „Na saláty“.

Cuketa je známá tím, že je ideální potravinou pro hubnutí a detoxikaci. Určitě ale ne ve smažené úpravě. Když na ni ale takto máte chuť, můžete negativní účinky smažení výrazně snížit tak, že budete pokrm připravovat na správném oleji, který se nepřepaluje, nebudete smažit do černa 🙂 a přebytečný tuk odsajete do ubrousku. Cukeťáky a bramboráky lze také připravit bez oleje na plechu, výsledek je pak ale jiný 😉

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...