Tato polévka je skvělým a chutným tipem, jak zařadit do stravy zdravou červenou čočkou. V období, kdy nám navíc cukety rostou před očima není o čem přemýšlet. Čocka jako taková v polévce není vůbec cítit, takže ji v pohodě podejte i těm, kteří nad luštěninami ohrnují nos 🙂 U této polévky se naprosto objdete bez jakékoliv mouky a smetany, přesto je polévka krémová.
Budete potřebovat
(4 porce)
2 menší cukety (dohromady cca 500g)
100g červené čočky (loupaná čočka, nemusí se namáčet a její příprava je rychlá)
1 cibuli
1 stroužek česneku
1 litr zeleninového vývaru
Olivový olej
Zelené bylinky na dochucení dle chuti – já jsem použila petržel a libeček
Postup
Cibuli oloupejte, párkrát překrojte a nechte zesklovaťet na troše olivového oleje.
Přidejte na plátky nakrájený stroužek česneku a krátce promíchejte, česnek nesmí zhnědnout.
Do hrnce hned vhoďte na kolečka nakrájenou omytou cuketu i se slupkou (slupka obsahuje hodně živin) a 2 minuty restujte.
Nyní přidejte 100g propláchnuté červené čočky a zalijte zeleninovým vývarem.
Vařte do změknutí čočky, trvá to 15 minut, déle není nutné.
Ke konci varu přihoďte zelené bylinky a polévku do hladka rozmixujte.
Výslednou hustotu si případně dolaďte.
Polévku můžete podávat s chlebovými nebo pečivovými krutony.
TIP pro děti
Pokud chcete, aby byla polévka ještě více vydatná, můžete do ní dětem přidat lžíci hotového kuskusu jako zavářku. Kus kus sám o sobě se nevaří, jen se zalije horkou vodou nebo vývarem a nechá se 10 minut bobtnat (1 díl kuskusu na 2 díly vody), pak se jen lehce pročechrá 🙂