Inspiraci pro tento recept jsem nalezla v německé knize “Lahodné koláče s čerstvým ovocem”. Moučník připravuji většinou z celozrnné špaldové mouky, občas do těsta přidám navíc lžíci melasy, která mu dodá zase jiný rozměr.
Budete potřebovat
150g jemně mleté mouky (dala jsem 100g jemně mleté celozrnné špaldové a 50g hladké)
100g jemně hořké čokolády
100g másla
4 střední vejce
80 g přírodního cukru (nebo přírodní sirup)
1/2 lžičky prášku do pečiva
100 g na jemno nasekaných nebo podrcených ořechů (vlašské nebo piniové)
špetku soli
500 g ovoce (broskve, borůvky)
Postup
Rozklepněte vejce, oddělte bílky od žloutků. Z bílků a špetky soli ušlehejte sníh, odložte ho do lednice.
Ve vodní lázni nebo v malém rendlíku na mírném stupni rozpustťe čokoládu spolu s máslem. Rozpuštěnou čokoládu s máslem smíchejte s cukrem a umíchejte nebo ušlehejte do lehké pěny.
Vlijte žloutky a ideálně přes sítko prosejte mouku s práškem do pečiva.
Na závěr vmíchejte jemně nadrcené ořechy a sníh z bílků. Sníh je potřeba vmíchat opatrně, aby zůstal nadýchaný.
Těsto naplňte do vymazané a vysypané formy a navrch rozložte menší kousky ovoce. Protože je těsto docela hutné, zlehka ovoce zatlačte do těsta.
Pečte na 180 stupňů přibližně 40 minut.
Pro slavnostnější verzi ozdobte čokoládovou polevou nebo na talíři každou porci kopečkem smetanového krému.
TIPY
Pokud použijete borůvky, malinko je doslaďte, mají přece jenom kyselejší chuť.
Vyzkoušela jsem i mražené borůvky. Nechala jsem je krátce povolit a hned smíchala se lžící přírodního cukru a zasypala jemně mletým kokosem. Ten pohltil trochu vlhkosti z borůvek.
Pro slavnostnější verzi lze moučník na závěr cik cak pokropit domácí čokoládovou polevou. Stačí kus čokolády rozpustit se lžící kokosového oleje. Nebo hořkou čokoládu rozmíchat s trochou tučné smetany. Všechny tyto varianty jsou lepší než chemická kupovaná poleva v pytlíku.