Recept

Čokoládovo-ovocný koláč

Co je lepší než sníst na posezení tabulku čokolády? Rozpustit ji do moučníku a podělit se s ostatními.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Inspiraci pro tento recept jsem nalezla v německé knize “Lahodné koláče s čerstvým ovocem”. Moučník připravuji většinou z celozrnné špaldové mouky, občas do těsta přidám navíc lžíci melasy, která mu dodá zase jiný rozměr.

Budete potřebovat

  • 150g jemně mleté mouky (dala jsem 100g jemně mleté celozrnné špaldové a 50g hladké)
  • 100g jemně hořké čokolády
  • 100g másla
  • 4 střední vejce
  • 80 g přírodního cukru (nebo přírodní sirup)
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 100 g na jemno nasekaných nebo podrcených ořechů (vlašské nebo piniové)
  • špetku soli
  • 500 g ovoce (broskve, borůvky)

Postup

  1. Rozklepněte vejce, oddělte bílky od žloutků. Z bílků a špetky soli ušlehejte sníh, odložte ho do lednice.
  2. Ve vodní lázni nebo v malém rendlíku na mírném stupni rozpustťe čokoládu spolu s máslem. Rozpuštěnou čokoládu s máslem smíchejte s cukrem a umíchejte nebo ušlehejte do lehké pěny.
  3. Vlijte žloutky a ideálně přes sítko prosejte mouku s práškem do pečiva.
  4. Na závěr vmíchejte jemně nadrcené ořechy a sníh z bílků. Sníh je potřeba vmíchat opatrně, aby zůstal nadýchaný.
  5. Těsto naplňte do vymazané a vysypané formy a navrch rozložte menší kousky ovoce. Protože je těsto docela hutné, zlehka ovoce zatlačte do těsta.
  6. Pečte na 180 stupňů přibližně 40 minut.
  7. Pro slavnostnější verzi ozdobte čokoládovou polevou nebo na talíři každou porci kopečkem smetanového krému.

TIPY

  • Pokud použijete borůvky, malinko je doslaďte, mají přece jenom kyselejší chuť.
  • Vyzkoušela jsem i mražené borůvky. Nechala jsem je krátce povolit a hned smíchala se lžící přírodního cukru a zasypala jemně mletým kokosem. Ten pohltil trochu vlhkosti z borůvek.
  • Pro slavnostnější verzi lze moučník na závěr cik cak pokropit domácí čokoládovou polevou. Stačí kus čokolády rozpustit se lžící kokosového oleje. Nebo hořkou čokoládu rozmíchat s trochou tučné smetany. Všechny tyto varianty jsou lepší než chemická kupovaná poleva v pytlíku.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...