Recept

Hustá cizrnová polévka s mrkví

Cizrna je vděčná, výborná a chutná luštěnina. Polévkám dodá nejen sytost, ale i nutriční benefity. 👍

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Když máte cizrnu a přemýšlíte co s ní, pro začátek stačí ji namočit přes noc do vody. A druhý den se uvidí… 🙂 Uvařená cizrna najde uplatnění třeba v salátech, rozmanitých eintopfech a polévkách…

Ingredience

  • asi 250 g suché cizrny (nutno předem namočit, nejlépe přes noc)
  • 2 velké cibule
  • Olej (olivový, řepkový)
  • 3 mrkve (na kolečka nebo půlkolečka)
  • 2 vrchovaté lžíce mouky na zahuštění (dala jsem ovesnou)
  • Kousek uzeného masa na “ovonění” polévky
  • Kelímek smetany (vhodná je i rostlinná smetana)¨
  • Voda nebo vývar ( asi 2 litry a pak se uvidí…)
  • Na dochucení – červená paprika, libeček, sůl, případně trocha sypkého zeleninového BIO bujónu
  • Na závěr zavářku dle preferencí ( já jsem dala vaječnou zavářku)

Postup

  1. Den předem si namočím cizrnu. Druhý den ji sliju a cizrnu uvařím v nové vodě do měkka. V papiňáku to trvá asi 40 minut, pod pokličkou déle.
  2. Cibuli nakrájím a lehce osmahnu na oleji. Po chvilce přidámnakrájené uzené maso. Zapráším 2 lžíce libovolné mouky a krátce orestuji.
  3. Zasypu trochou červené sladké papriky, zaleju vodou nebo vývarem a přisypu uvařenou cizrnu.
  4. Do polévky dám mrkev nakrájenou na drobno nebo na půlkolečka a vařím do změknutí.
  5. 5 minut před koncem varu polévku ještě doplním nějakou zavářkou. Já dělám vaječnou zavářku, kdy na pánvi orestuji na oleji 4 lžíce mouky nebo vloček a rozklepnu do toho 3 vejce. Až se vše zdrcne a vzniknou “cucky”, vsypu do polévky a krátce provařím.
  6. Úplně nakonec pak do polévky vlijte smetanu. Množství a druh dle chuti. Výborná je třeba ovesná rostlinná.

TIP

Pokud byste chtěli mouku úplně vynechat, stačí dát do polévky více cizrny. Když je polévka hotová, odeberete 1 až 2 naběračky, které do hladka rozmixujete. Tato vzniklá kaše polévku přirozeně zahustí.

Plný hrnec polévky se doma nikdy neztratí! 👍

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...