Nejčastěji kupuji celozrnné těstoviny různých druhů. Špaldové, žitné a pohankové jsou nejoblíbenější. Když je chuť sáhnout po tradiční klasice, oblíbila jsem si kupovat čerstvé těstoviny. K sehnání jsou všude, v různých kvalitách. Někteří výrobci si zakládají na kvalitě vstupních surovin, kterými jsou italská tvrdozrnná pšenice a vejce z volného chovu v dostatečném množství na 1 kilogram mouky.
Takové těstoviny nejsou pak jen hmotou, kterou je třeba přebít chutěmi a zalít horou omáčky, jsou hlavní ingrediencí, která chutná výborně.
Tyto těstoviny se vaří jen pár minut, dokážou vás tedy podržet, když chcete mít jídlo se vším všudy do 10 minut na stole.
A to jsem přesně potřebovala já, tak jsem je jen doplnila o kvalitní šunku, hrášek a jednoduchou omáčku ze smetany a kousku másla.
Potřebujete
Čerstvé těstoviny tagliatelle (prodávají se chlazené)
Vysokoprocentní kvalitní šunku
Zelený hrášek (použila jsem mražený)
Jarní cibulku nebo šalotku
Přepuštěné máslo Ghí + klasické máslo
smetanu (dala jsem bio, 30%)
Himalájskou sůl, čerstvě mletý pepř
Postup
Těstoviny začněte připravovat v dostatečném množství osolené vody podle návodu.
Mezitím si připravte v pánvi směs. Já jsem to udělala tak, že jsem do pánve dala kousek másla Ghí a krátce na něm orestovala kolečka jarní cibulky a kousků šunky. Pak jsem přidala mražený hrášek, kterému stačí v pánvi jen 3 minutky a je hotový.
Pak jsem pánev odstavila a vlila jsem do ní menší množství smetany a rozpustila oříšek klasického másla, trochu jsem to osolila a opepřila. Už se nic nevaří.
Nakonec jsem do pánve dala těstoviny uvařené “al dente” a jemně promíchala tak, aby smetanová omáčka obalila každý kousek těstoviny.
Naservírovaná porce vypadá díky zelenému křupavému hřášku vesele a svěže.