Recept

Celozrnný margot koláč

Margot koláč v celozrnné variantě. Patří k více sladkým moučníkům.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Tyčinka Margot je kalorickou bombou. Pokud ji ale nastrouháte do koláče, kterého máte celý plech a rozdělíte se s ostatními, tak to tak strašné není. Zvykla jsem si tento koláč péct jako celozrnný ze špaldové mouky. Špaldová mouka k této chuti skvěle sedí a mlsání je alespoň o něco zdravější 🙂

Budete potřebovat

(1 hrnek = 250 ml)

Na těsto
  • 2 hrnky celozrnné špaldové mouky jemně mleté
  • 1 hrnek cukru (nejlépe třtinový přírodní, možno také nahradit částečně stevií nebo obilným sladem)
  • 2 celá vejce
  • 1 kelímek smetany (dá se upéct jak s 12% smetanou, tak s 30%)
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 100 ml mléka (klasické nebo rostlinné)
  • 1 nahrubo nastrouhaná tyčinka margot
  • 1 prášek do pečiva (nejlépe bez fosfátů, např. BIO Amylon)
Na domácí čokoládovou polevu
  • 100g másla
  • 100g moučkového cukru (prodává se i najemno namletý přírodní cukr)
  • 1 lžíce mléka
  • 1 lžíce škrobové moučky
  • 1 – 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce kakaového prášku

Postup

  1. Ušlehejte vejce s cukrem.
  2. Přidejte všechny ostatní ingredience a pomocí ručního mixéru ušlehejte do hladka.
  3. Na závěr přidejte na hrubo nastrouhanou tyčinku Margot.
  4. Těsto vylijte na vymazaný a vysypaný klasický plech.
  5. Pečte na 160° (horkovzdušná) nebo 170° elektrická cca 25 minut.
  6. Připravte si domácí kakaovou polevu tak, že v kastrůlku rozpustíte máslo, přidáte cukr, kakao a 1 lžíci mléka rozmíchanou s 1 lžící škrobu. Prohřejte, přidejte rum a vymíchejte do hladka. Polijte koláč a nechte zatuhnout.

Moučník je celkem křehký a poleva zcela nezatuhne, zůstane měkká.

Dobrou chuť 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...