Recept

Celozrnný makový závin s višněmi

Mák je významným zdrojem vápníku. Zkuste ho zabalit do výborného celozrnného závinu.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Asi před rokem jsem se rozhodla upéct celozrnný a super zdravý závin 🙂 Vše vypadalo skvěle do té doby, než jsem se pokusila závin přendat na plech. Závin se doslova rozpadl a roztrhal na malé kousky. Tím chci říct, že bez dobrého těsta se neobejdete 🙂 Zkoušela jsem tedy jinou recepturu. Cílem bylo vypracovat těsto, které bude celozrnné, ne příliš tučné, ale aby se s ním dobře pracovalo. A já ho mám! V této variantě je s makovou náplní a višněmi. Můžete ho samozřejmě udělat jen s makovou náplní nebo jako štrůdl.

Budete potřebovat

Na těsto

  • 300 g celozrnné mouky
  • 120 ml olivového oleje
  • 100 ml vlažné vody
  • 2 lžičky prášku do pečiva (ideálně bio z vinného kamene)
  • špetku soli

Na makovou náplň

  • 200g mletého máku
  • 100g přírodního třtinového cukru
  • 250 ml mléka (rostlinného nebo klasického)
  • dle chuti skořici (cca 1 lžičku)
  • Višně na závěr (vypeckované)

Postup

  1. Pokud jste vlastníkem domácí pekárny, vsypte všechny ingredience na těsto dovnitř a zapněte program „těsto“. Pekárna vše uhněte za vás a máte to bez práce 😉 Program těsto vypněte po 15 minutách. Bohatě to stačí. Pokud pekárnu nemáte, připravte si těsto ručně.
  2. Hotové těsto zabalte do folie a nechte odpočinout v lednici.
  3. Připravte si makovou náplň – do kastrůlku vsypte mák, přidejte cukr a mléko. Míchejte a vařte cca 3 minuty. Na závěr přidejte skořici. Nechte vychladnout.
  4. Z těsta vyválejte plát velikosti plechu na pečení. Takto vytvoříte jeden velký závin. Můžete z tohoto množství připravit rovněž dva menší záviny.
  5. Doprostřed těsta lžící rozetřete vychladlou makovou náplň a poklaďte vypeckovanými višněmi.
  6. Přes náplň přeložte jednu část těsta, pak druhou, ohrňte okraje a spoje potřete vodou, případně vejcem (není nutné).
  7. Závin položte na klasický plech vyložený pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě na 160° (horkovzdušná) nebo 180° (elektrická) cca 35 minut.

Zajímavost k receptu

I když si většina lidí myslí, že nejlepším zdrojem vápníku jsou mléčné výrobky, není to pravda. Na prvním místě v obsahu vápníku je totiž mák, který ho obsahuje až dvanáctkrát více než mléko. U malých dětí si na mák ovšem dejte pozor. Mák je považovaný za alergen a v mnoha případech skutečně alergickou reakci vyvolává. Pokud se tedy rozhodnete mák dětem podat, postupujte klasicky jako u zavedení nové potraviny. Dejte dítěti kousek a sledujte případné reakce.

Autor: Kamila Metzová

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...