Křupavý toust a uvnitř lehce rozteklé tvarůžky okořeněné pepřem spolu s voňavou orestovanou cibulí. Ještě nějaký menší čerstvý salátek k tomu a nemá to chybu.
Tvarůžky jsou zrajícím sýrem, který se vyrábí z odtučněného mléka. Z nutričního pohledu je lze považovat ze vemi zajímavou potravinu. Jsou bohaté na bílkoviny, obsahují však minimum tuku. Koupit je můžete v tradiční olomoucké variantě, běžně je ale seženete i od německých výrobců. Chuť a konzistence sýra se odvíjí od fáze jeho zralosti.
Pro představu, jak na tom tvarůžky, chcete-li syrečky, jsou, porovnám je s nejběžněji používaným 30% sýrem Eidamem.
Všechny hodnoty na 100 g
Eidam: 263 kcal /17 g tuku / 27 g bílkovin
Tvarůžky: 125 kcal /0,5 g tuku / 30 g bílkovin
Pokud si tedy tousty chcete dát k večeři a nechcete svůj kalorický příjem už zbytečně navyšovat, rozhodně se vyplatí zapéct do toustu tvarůžky místo goudy a cibuli nekoupat v oleji 🙂
Budete potřebovat
Celozrnné tousty
Tvarůžky
Cibuli
Pepř
Olivový olej
Čerstvou zeleninu k podávání
Postup
Celozrnné tousty jemně pokapejte olivovým olejem. Položte na ně podélně překrojený tvarůžek. Opepřete a poklaďte orestovanou cibulkou. Zapečte v toustovači nebo panini grilu.