Recept

Celozrnné špagety s bryndzou

Když máte dobrou bryzndzu, není potřeba shánět komplikované recepty.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Když se řekne bryndza, tak každému určitě naskočí halušky. [DOMÁCÍ HALUŠKY](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/halusky-zdraveji “DOMÁCÍ HALUŠKY”) jsou jedinečné, výborné, někdy ale není čas je vyrobit (z prášku je míchat nehodlam). Bryndzu lze proto smíchat třeba i s těstovinami, nejlépe celozrnnými. Bryndza je sama o sobě natolik specifický a výrazný sýr, že není zapotřebí cokoliv komplikovat a hledat složité recepty.

Budete potřebovat

(na dvě porce jeden balíček bryndzy a menší bílý jogurt)

  • Bryndzu (lze sehnat na trhu váženou nebo v obchodech balenou)
  • Bílý jogurt nebo zakysanou smetanu
  • Zelené bylinky (v sezóně čerstvé, v zimě lze sušené – petrželka, pažitka, koriandr)
  • Trošku olivového oleje

Postup

Snad ani není zapotřebí psát 🙂

  1. Bryndzu rozmačkejte vidličkou a rozmíchejte do hladka s bílým jogurtem.
  2. Přidejte dle chuti zelené bylinky. Třeba petržel nebo pažitku.
  3. Promíchejte v hrnci s horkými špagetami a ihned podávejte.
  4. Na talíři zakápněte ještě trochou olivového oleje.

Ideální je podávat k tomuto jídlu ještě nějakou zeleninu. V zimě třeba zelný salát, v létě salát z míchané čerstvé zeleniny.

[BRYNDZA](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/bryndza “BRYNDZA”) je považována za zdravý mléčný výrobek. Jsou jí připisovány až zázračné účinky. “Bryndza – elixír mládí”,”Sýr budoucnosti”,”Nejlepší patent přírody”. To se ale týká bryndzy z nepasterizovaného mléka, kterou koupíte spíše někde na salaši či trhu, ne v supermarketu. Takováto bryndza obsahuje hodně přírodních probiotických látek, má tak kladný vliv na naši imunitu. Nepasterizovaná bryndza se však na druhou stranu nedoporučuje pro nejmenší děti, jejich citlivý trávicí trakt by si nemusel s tou “přírodou” v bryndze ještě poradit. I pasterizovaná bryndza má ale své výhody. Při její výrobě jsou zneškodněny rizikové patogeny a prospěšná mikroflóra je pak do ní následně přidána. U pasterizované bryndzy tedy dochází k deaktivaci původní rizikové mikroflóry, proto ji můžeme podávat i menším dětem. Termizovaná bryndza má delší dobu trvanlivosti a díky vysokoteplotnímu ošetření neobsahuje živé mikroorganismy.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...