Recept

Celozrnné palačinky s výživnou náplní

Dejme palačinkám úplně jiný rozměr. S výživnou špenátovou náplní, která neteče, a jemnou mozarellou jsou báječné.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Pod pojmem palačinky se nutně nemusí skrývat cukrem narvaná bomba z bílé mouky, namazaná marmeládou či nutellou a ozdobená čokoládovým sirupem a šlehačkou. Já jsem si oblíbila palačinky na slano. Toto je jedna z variant, kdy jsem si palačinku připravovala jako hlavní jídlo, takže jsem chtěla, aby bylo i výživné. Jídlo obsahuje dostatek vlákniny, komplexní sacharidy, bílkoviny i tuky. Určitě nebudete mít za chvíli hlad.

Budete potřebovat

  • Na celozrnné palačinky mléko nebo rostlinný nápoj (lze i jen vodu), vejce, špaldovou mouku jemně mletou (může být typ 630) jemnou celozrnnou pohankovou mouku (dala jsem v poměru půl na půl)

  • Ochucený mražený špenát se smetanou (nebo si vyrobte vlastní)

  • Ovesné vločky a chia semínka na zahuštění špenátu
  • Mozarellu light
  • Kokosový olej na opékání palačinek

Postup

  1. Z tekutiny, vejce a mouky umíchejte řidší těsto a nechte ho aspoň 20 minut odstát. Mouka nabobtná, vše se spojí. Pro celou rodinu ze 2 vajec, pro 2 osoby z jednoho vejce.
  2. Špenát nechte podusit pod pokličkou, stačí, že se rozehřeje. Aby byla náplň tužší a netekla z palačinek, přidejte dle celkového množství špenátu trochu ovesných vloček a chia semínek. Kromě toho, že špenát perfektně zahustí, tak ho obohatí o důležité živiny.
  3. Mozarellu nechte okapat a ohřát v pokojové teplotě. Vyberte takový typ mozarelly podle toho, jaký je váš cíl. Pokud si hlídáte váhu, tak sáhněte po variantě light, kterou seženete všude.
  4. Nepřilnavou pánev vytřete ubrouskem pomocí kokosového oleje a smažte tenké palačinky. Pokud se vám těsto dobře nerozlévá a palačinky jsou silné, tak ho trochu zřeďte.
  5. Palačinku bohatě potřete teplou špenátovou náplní a obložte střídmě mozarellou.

Pro zajímavost

  • 100g klasické mozarelly = cca 280 kcal
  • 100g light mozarelly = cca 167 kcal.

A když je chuť na sladkou variantu? Zkuste si celozrnnou palačinku decentně namazat povidly, posypat mletým mákem a skořicí … 😉

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...