Recept

Celestýnské nudle do polévky – atraktivní alternativa nudlí

Tradiční vložka do čirých polévek a vývarů, kterou raz dva připravíte na pánvi. Obrovskou výhodou domácí přípravy je možnost zvolit pokaždé jiný druh mouky či jejich kombinace. Celestýnské nudle lze pohodlně připravit také v bezlepkové verzi.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Co jsou to vlastně celestýnské nudle? Řadí se mezi tzv. vložky do polévky, které se připravují mimo polévku. Jsou to různě ochucené svítky, vaječná sedlina, fritátové nudle, krutony, orestované strapačky z vaječného těsta a vloček.

Různé vývary připravuji často a někdy se stane, že dojdou nudle a nechce se mi dělat domácí krupicové knedlíčky. Na řadu tedy přijdou celestýnské nudle, které vypadají atraktivně a mají díky opečenému těstu zase jinou chuť.

V principu se jedná o slané palačinkové těsto, které je jen o trochu řidší, aby byly palačinky tenké a nudle “poddajné”.

Mouku lze použít jak hladkou, jemně mletou, tak polohrubou a kombinovat druhy tak, aby se při obracení palačinka netrhala.

 Ingredience

asi 4 palačinky, nudle na “hrnec polévky”

  • 1 vejce
  • 120 ml mléka
  • 60 až 70 g mouky podle typu
  • Špetka soli
  • Tuk na opékání palačinek – já jsem dala přepuštěné máslo Ghí

 Postup

  1. Vejce rozmíchám s mlékem, trochu osolím a postupně přidávám mouku, až vznikne úplně hladké řidší těsto.
  2. Těsto nechám odležet alespoň 15 minut, aby mělo ideální konzistenci a dobře se s ním pracovalo. Mělo by mít takovou hustotu, aby šlo po pánvi rozlít v tenké vrstvě. Tedy o něco málo řidší než na klasické palačinky.
  3. Nepřilnavou pánev zahřeju na střední stupeň, vytřu přepuštěným máslem a vliju malou naběračku těsta, které krouživým pohybem rozprostřu po pánvi. Když ze spodu zatuhne a lehce zezlátne, palačinku otočím a opeču krátce i z druhé strany.
  4. Hotové palačinky dám na sebe a nakrájím nejdříve na pruhy, pak na nudličky silné asi půl centimetru.
  5. Celestýnské nudle nechám v míse a každý si je dá do polévky až u jídla. Jinak by se “nacucaly” a už to pak není ono.🙂

 TIP č. 1

Pokud potřebujete těsto na celestýnské nudle připravit v bezlepkové verzi, osvědčila se mi kombinace “půl na půl” této Univerzální směsi bez lepku od Labety a jednodruhové bezlepkové mouky CIZRNOVÉ Druid.

 TIP č. 2

Máte v polévce rádi široké nudle, ale není čas připravovat domácí celestýnské? Použijte hotové. Osvědčené jsou tyto široké Babiččiny válcované nudle od Druidu, které pravděpodobně znáte 🙂

> ☝️Vyzkoušejte také tento kuřecí vývar s domácí strouhanou zavářkou. Lze do ní zakomponovat různé alternativní mouky.🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...