Recept

Brambory s česnekovo-petrželovou omáčkou jako příloha

Zkuste udělat z obyčejných brambor zajímavou a chuťově atraktivní přílohu + TIP, jak vlastně nejlépe vařit brambory.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Když se nechystáte nikam na jednání či rande, zkuste si jako přílohu připravit tyto výborné brambory. Kombinace výrazné petržele a česneku dodá celému jídlu extra chuť. Co dobrého by se k těmto bramborám hodilo? Třeba oblíbené [placičky z červené čočky a zeleniny](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/placicky-z-cervene-cocky-a-zeleniny “placičky z červené čočky a zeleniny”), případně [cuketové placičky](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/cuketove-placicky-s-kukuricnou-strouhankou “cuketové placičky”) nebo obalovaná treska pečená v troubě, která je i na fotce.

Budete potřebovat

  • Brambory (vhodné ke konzumaci i se slupkou)
  • Bílý jogurt (alespoň 3% tuku, ne nízkotučný)
  • Kadeřavou petržel (v případě nouze sušenou)
  • Česnek
  • Sůl
  • Olivový olej extra virgine

Postup

  1. Brambory uvařte ve slupce s kmínem.
  2. Ve větší misce smíchejte bílý jogurt s trochou olivového oleje, až se obě ingredience spojí.
  3. Přidejte na jemno nasekanou kadeřavou petržel, když není čerstvá, dá se použít i sušená.
  4. Ochuťte solí a dle chuti prolisovaným česnekem.
  5. Vzniklou omáčkou přelijte brambory ve slupce a podávejte jako přílohu.

Výhodou domácí studené omáčky na brambory je, že to není mrtvá bílá hmota, ale naopak obsahuje celkem zajímavé spektrum živin. Petržel, česnek a panenský olivový olej obsahují velké množství biologicky aktivních látek a díky kombinaci jogurtu a panenského oleje má omáčka krémovou konzistenci a není „jalová“.

TIP, jak nejzdravěji vařit brambory

Brambory by se měly v první řadě vařit s kmínem. Nejde jen o chuťové zatraktivnění, důvod je i zdravotní. Kmín ruší účinky solaninu, který se může v bramborách vyskytovat. Z pohledu zachování živin je pak nejméně efektivní vařit oloupané a nakrájené brambory ve větším množství vody, naopak nejvíce efektivní je vařit brambory v páře i se slupkou, díky čemuž většinu živin nevylijeme do dřezu …

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...