Recept

Bramborový buřtguláš s uzenou paprikou

Když zbydou buřty z opékání, přijde na řadu vděčný a na přípravu rychlý bramborový buřtguláš. Perfektně dochucený, akorát hustý. Plný hrnec jídla raz dva. Klasicky s kouskem chleba nejlepší.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Známe to. V plánu opejkání, nakoupí se buřtů jak na školní výlet, děti pak ale baví opejkat daleko více chleba a rohlíky. Buřty zbydou a co teď s nimi.

Nejjistější jídlo je tradiční buřtguláš s pořádnou porcí brambor, na kterém není co zkazit. Jen se musí dobře ochutit.

Zaznamenala jsem 2 základní druhy buřtguláše. Kotlíkový a domácí.

Kotlíkový se připravuje venku na ohni, zalévá se vodou a nezahušťuje se moukou. Je to co nejjednodušší způsob, jak mít “v polních” podmínkách misku husté, horké a voňavé polévky.

Domácí bramborový buřtguláš má vyladěnější chuť i konzistenci. Vždy se povede. Stačí se držet osvědčených pravidel v postupu.🙂

 Ingredience

  • 850 g brambor
  • 4 špekáčky co nejlepší kvality
  • 2 velké cibule
  • 1,2 l vývaru nebo vody
  • 3 až 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce lahůdkové papriky
  • 1 lžíce uzené papriky
  • Na dochucení sůl, pepř, drcený kmín, majoránka
  • 2 lžíce jemně mleté mouky na zahuštění – já jsem dala cizrnovou
  • Olej nebo Ghí na opečení cibule

 Postup

  1. Cibuli nakrájím na drobno. Buřty oloupu a nakrájím je na malé kostičky. Brambory oškrábu a nakrájím je na menší kostičky.

  2. Cibuli pozvolna restuji na malém množství tuku. Když lehce chytne barvu, přidám buřty, které také několik minut opékám. Přidám prolisovaný česnek a jen krátce ho zarestuji, aby se rozvoněl. Ihned zasypu paprikami, kmínem a přidám brambory. Promíchám a zaliju vývarem nebo vodou tak, aby byly ingredience ponořené.

  3. Vařím do změknutí brambor asi 15 minut. Dochutím solí, pepřem a majoránkou. Majoránky dávám klidně celou lžíci. Teď už jen dohustím podle situace. 2 lžíce cizrnové mouky rozmíchám metličkou v trošce vody na hladkou řidší kašičku a vliju do hrnce. Nechám povařit 10 minut. Hotovo!

TIP č. 1

Ve videu šéfkuchaře Romana Pauluse jsem viděla verzi se sekanými konzervovanými rajčaty. Přidává je do hrnce po cibulce a česneku.

TIP č. 2

Hezkou barvu bramborovému guláši dodá kvalitní červená mletá paprika. Mně se osvědčila kombinace Davídkovo slovenské lahůdkové papriky a uzené papriky na bukovém dřevě. Ta slovenská je neskutečně rudá a zářivá, ta uzená zase návykově voňavá. Do gulášovek všeho druhu top!

 TIP č. 3

Pokud potřebuji buřtguláš ještě trochu zahustit a nechci sahat po mouce, odeberu naběračkou hustý obsah, rozmixuji tyčákem do hladka a vliju do hrnce.

> ☝️Máte chuť na hustou gulášovku bez uzeniny? Uvařte si tuto GULÁŠOVOU POLÉVKU S MLETÝM MASEM A MÁSLOVÝMI FAZOLEMI.🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...