Slavnostnější a chuťově velice zajímavá varianta bramborové kaše. Bramborovými pusinkami esteticky pozvednete jakékoliv jídlo a určitě uděláte radost dětem.
Budete potřebovat
800g brambor
100ml smetany na vaření, popř. mléka (lze použít i rostlinné mléko nebo rostlinnou smetanu)
1 vejce
1 lžíci másla
špetku mletého muškátového oříšku
Postup
Brambory oškrábejte, nakrájejte na kousky a v osolené vodě vařte cca 20 minut doměkka.
Vodu slijte a brambory rozšťouchejte. Přidejte lžíci másla a rozšlehejte ručním elektrickým šlehačem do hladké konzistence.
Kaši nechte trochu zchladnout. Pak přidejte celé vejce a smetanu, popř. mléko. Kaše nemá být ani příliš tuhá, ani ne moc řídká – vím,to je rada nad zlato 😉
Hmotu dejte do cukrářského zdobícího zařízení (tuba, pytlík) a na plech vyložený pečicím papírem vymáčkněte pusinky a lehce potřete rozpuštěným máslem.
Pečte 12–15 minut dozlatova.
TIP
Na bramborové pusinky je vhodné použít brambory typu C, které se hodí na přípravu kaší a bramborových těst.
Smetany dejte na začátku raději méně. Přeci jen jsou každé brambory jiné, tak je potřeba dát pozor, aby směs nebyla příliš řídká
Do bramborových pusinek můžete přidat na jemno nastrouhaný tvrdý sýr.
Bramborové pusinky jsou moc dobré a na talíři se krásně vyjímají. Měla jsem ale problém dostat kaši do cukrářského pytlíku a bylo s tím docela patlání. To pro mě bylo minus. V polovině várky jsem proto odložila pytlík a na plech lžící rovnala bramborové hrudky, které po upečení vypadaly také zajímavě. To je tip pro ty, kteří by měli na pusinky chuť, ale neměli náladu na zdobení 🙂